2020 inleddes ett borrprojekt av Svenska kraftnät, vilket Mitt i rapporterat om tidigare.

I samband med det ökade antalet råttor uppe i bostadsområdet Mörbybacken. Bostadsrättsföreningen i området söker ersättning på 350 000 kronor som kompensation för skadedjursbekämpning de bekostat.

– Det eskalerade stort just då, säger ordförande i föreningen Tommy Nilsson Klosterman.

Vibrationerna flyttade på råttorna

Mörbybacken ligger på en höjd, ett stenkast söder om Mörby centrum.

Enligt föreningen har schaktningen vid centrumet och vibrationerna och ljudet från borrningen gjort att råttorna letat sig upp till deras område. De yrkar på förmögenhetsskada enligt miljöbalken.

I stämningen har de med ett expertutlåtande från ett bekämpningsföretag som pekar på sambandet.

– Råttorna gillar inte förändringar, ljud och vibrationer i marken. Då har de letat sig till den här fina sluttningen. De finns i hela området inte bara på angränsande tomtmark, säger Tommy Nilsson Klosterman.

Svenska kraftnät håller inte med.

– Vi har efterfrågat och inväntar kompletterande underlag för vår utredning men ser i nuläget inget orsakssamband, skriver Annika Ingeborn, ansvarig för Markåtkomst på Svenska kraftnät, i ett mejl.

Råttexperten: Osannolikt

Enligt råttexperten Magnus Rosenholm, Anticimex, bosätter sig sig råttor i avlopp och brunnar. Eller andra platser som buskage där de kan vara ifred.

Ett råttpar ge upphov till mellan 800 till 1000 barn om året.

– De behöver sedan tillgång till vatten och föda. När de hittar en sådan plats då ökar antalet råttor snabbt, säger han.

Magnus Rosenholm, råttexpert på Anticimex.

Magnus Rosenholm, råttexpert på Anticimex.

Anticimex

Han berättar att råttor kan flytta på sig om det sker stora ombyggnationer. Huruvida Svenska kraftnäts borrning, 80 meter under jord, har orsakat inflyttningen är svår att konstatera, menar han.

– Det låter osannolikt. Men det är klart. Om det finns flera faktorer som spelar in och det vibrerar mycket… det blir spekulativt för mig att säga. Vid större förändringar, när man borrat vid tunnelbana, nära där de bor, då har man kunnat se att de flyttar.

2023 fångade Anticimex närmare 176 000 råttor i Stockholms län. De flesta bor och fångas i avloppssystemen.

En vanlig plats är också spillvattenledningar, som kanske inte längre används, vid och i fastigheterna.

– Då kan det bli mycket råttor på kort tid utan att man vet om det.

Var inte beredda

Vid fastigheterna på Mörbybacken har det satts ut små lådor för bekämpning av råttorna.

Tommy Nilsson Klosterman menar att de bara söker ersättning för kostnaden. Han berättar att de inte var beredda. Plötsligt kom råttorna bara – och finns i området än i dag.

– Så här i modern tid är det inget man är förberedd på. Vår målsättning att att lösa det pågående råttproblemet.