Det måste bli enklare att förflytta sig på tvären i Värmdö, mellan olika kommundelar. Det säger Skärgårdspartiet. En idé de presenterar är en bro eller bilfärja över Vindöström mellan Vindö och Boda/Kalvsvik.

Det skulle minska trafikproppar och korta pendlingstiden till norra delarna av Stockholm avsevärt, menar partiet.

– Kan man ta en bilfärja över till Boda sedan vidare till Vaxholm, då är du i norra Stockholm ganska snabbt. Jämfört med om man måste åka runt hela vägen via Ålstäket, som i dag, säger Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Från Kalvsvik vid Boda går bussar in till Slussen.

Från Kalvsvik vid Boda går bussar in till Slussen.

Eva Tonström

Bind ihop Ingarö med Fågelbrolandet

Värmdö är en av länets största kommuner till ytan. Att ta sig från ena änden av kommunen till den andra kan ta upp emot en timme, ännu längre om du saknar bil. Vägen mot stan blir dessutom ofta igenproppad.

Fler platser som i stället skulle kunna knytas ihop med hjälp av broar eller vägfärjor är Ingarö och Värmdölandet/Fågelbrolandet, menar Fredrik Zetterberg. På partiets önskelista finns också en fast väg i tunnel till Vaxholm.

– Vi behöver flytta flödena och det går att hitta andra sätt. Man måste inte hamna i getingmidjorna som vi har i dag. Kan vi ordna det tror jag att fler kan tänka sig att flytta ut permanent till de yttre delarna av Värmdö, och driva företag här.

Det i sin tur kan göra att man slipper bygga nya bostäder i orörd natur, tillägger han. 

Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Sara Bengtsson Franzen

Behöver också bygga ut dagens vägar

Det här ersätter dock inte de satsningar som behöver göras på Värmdös befintliga vägar, enligt Fredrik Zetterberg.

– Men att bygga ut och bredda vägar för dagens trafik löser inte själva problemet, som är mängden trafik på de här vägarna. Det skjuter bara problemet på framtiden, säger han. 

Skärgårdspartiet kommer att presentera sina idéer om nya tvärförbindelser mer konkret inför valet 2026.

– Exakt hur och var de nya broarna och färjorna skulle kunna sättas in får en utredning visa. Men vi tror att det är fullt möjligt, och det skulle i så fall bekostas av staten eftersom det rör sig om statliga vägförbindelser.