Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat att upphäva en del av Lovö naturreservat. Det gäller 25 hektar åkermark och skogsmark – där Försvarets radioanstalt (FRA) ska bygga ut sin underrättelseverksamhet.

Marken ligger i anslutning till FRA:s befintliga verksamhet och huvudkontor där större delen av myndighetens cirka 1000 anställda arbetar.

– FRA har fått utökade uppgifter, bland annat kopplat till kriget i Ukraina. Sedan ett par år tillbaka har vi utökat personalen, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA.

– Exakt hur många fler vi har blivit svarar vi inte på, men vi har ökat med ungefär 20 procent de senaste åren. Och det finns anledning att tro att vi blir ännu fler, då vi kan vänta oss att det internationella läget består.

Att området som klassas som skyddsobjekt på Lovön ska växa har främst att göra med skyddsnivån, enligt Fredrik Wallin.

– Vi måste höja skyddsnivån kring anläggningen eftersom hotbilden har ändrats. Vi behöver genomföra säkerhetsåtgärder och förbättra staketen. Ha längre avstånd mellan staket och byggnader till exempel.

Innebär det här en utökad säkerhetsrisk i området?

– Nej, det skulle jag inte säga. Liksom på alla andra anläggningar inom totalförsvaret behöver vi se över vår egen säkerhet.

Fredrik Wallin är talesperson för FRA.

Fredrik Wallin är talesperson för FRA.

FRA

Fortifikationsverket, som äger fastigheten, ansvarar för FRA:s lokaler vid Lovön. Flera av de nuvarande byggnaderna i området har gjort sitt, enligt pressekreteraren Johanna Holst.

– Flera av dem är byggda på 40-talet när FRA flyttade dit. Vi renoverar, river och bygger nytt. Det blir staket kring området i en större utsträckning än i dag, säger hon.

Att reservatets mark ska bebyggas innebär att naturvärden går förlorade. Fortifikationsverket har i uppgift att kompensera för det och upplåta mark för naturreservat i en annan del av Stockholm. Inga detaljer kring det finns klara ännu.

– Det är en väldigt liten del av Lovö naturreservat som upphävs. 25 hektar av totalt 3228, säger Johanna Holst.

Kommer byggarbetet att påverka dem som vistas i området?

– Vi genomför arbetet i samråd med länsstyrelsen och gör miljökonsekvensbeskrivningar. Vi har kontakt med Riksantikvarieämbetet, arkeologer och andra experter för att inte påverka naturen och den unika miljön där ute mer än vi behöver. Men vi kan inte bygga utan att påverka omgivningen, så är det förstås.