I oktober i fjol rapporterade Mitt i om att Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning tillsammans med FTI, miljöförvaltningen, Stockholm vatten och avfall, polisen och föreningen Fastighetsägare i Järva skulle ta ett gemensamt krafttag mot olovlig dumpning och nedskräpning på återvinningsstationer i området.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-tas-ett-gemensamt-krafttag-mot-fuldumpningen/repuiB!wS7Wp53YUKBXpAAg3VL0Ew/

Men situationen är fortfarande under all kritik, i alla fall på återvinningsstationen i Akalla, enligt Akallabon Ben Roberson, som även driver Instagramkontot @akalla_atervinning, där han uppdaterar om problemen.

https://www.mitti.se/nyheter/han-instagramar-om-atervinningsproblemen/repuec!fAVdp1mN4gFZOADFL6LkAA/

Fulla kärl

Området har bland annat fått ny belysning och nya skyltar, och städas varje vardagsmorgon. Kärlen är dock fortfarande ofta för fulla, det kan också ta dagar, om inte veckor, för dem att tömmas, berättar Ben Robertson.

– Dumpningen på platsen har inte stoppats, det har blivit normaliserat för folk att lämna skärp runt om kärlen, på marken. Vissa dumpar till och med kartonger med namn och adress på, och lämnar matavfall på platsen. Jag har sett mer råttor än någonsin i Akalla under den här tiden, säger han.

Samverkansstrategi verkar inte ha funkat som den bör, menar han.

– Hela området kring återvinningen behöver mer än en quick fix; den behöver en strategisk översyn. Det här är 20 meter från tunnelbanestationen, och det är ett fruktansvärt första intryck av vårt område. Vi behöver hjälp.