Bromma badminton har växtvärk och sliter med utrymmet i Bromma gymnasiums skolsal och Beckombergahallen. Klubben lämnade vid årsskiftet 2022/2023 in ett förslag till staden om en ny idrottshall vid Råckstarondellen, där en evakueringsskola tidigare planerats.
– Vi tvingas i dagsläget lägga över 300 000 kronor per år på att hyra banor i Kista för få ihop tider, berättar Bromma badmintons ordförande och huvudtränare Pierre Åhling när Mitt i träffar honom på fältet intill Råckstarondellen.
Här vid Råckstarondellen i Blackeberg vill Pierre Åhling och Bromma badminton att Bromma sportcenter byggs.
Filip Magnusson
Hoppas få med sig majoriteten
Klubben har träffat idrottsförvaltningen, varit i kontakt med idrottsförbunden och fastighetsbolaget Hemsö, samt suttit i möten med hela politiska oppositionen där både L och M nu vill se verklighet av planerna.
– Ett ärende från oppositionen läggs nu till de styrande och vi hoppas även få med oss majoriteten, säger Pierre Åhling.
– Detta ska inte bli en renodlad rackethall. De flesta stora inomhussporter ska kunna använda hallen, liksom allmänheten och skolorna.
Maria-Elsa Salvo (S), ordförande i idrottsnämnden.
Björn Dalin
Lokalbristen blir allt mer märkbar och de nya idrottshallarna i Ulvsunda kommer inte räcka till, menar han.
Styret öppna så länge finansieringen är hållbar
Idrottsnämndens ordförande Elsa-Maria Salvo (S) är öppen för privata idrottsanläggningar så länge det finns en hållbar finansiering.
– Vi vill dock inte hamna i ett läge där vi över tid ska stå för en privat aktörs avkastningar och räntekostnader genom höga hyror. Pengarna ska gå till barnens idrott, säger hon.
Har haft kraftiga subventioner
I Spånga har problemet med nya hyran i Spånga tennishall varit Spånga tennis- och bordtennisklubbs stora bekymmer.
Mitt i berättade i mars att en chockhöjning av årshyran – från 5 000 till 400 000 kronor – är på väg att slå igenom.
Spånga TBK:s ordförande Cecilia Nygren-Bonnier och klubbchef Peter Jonsson.
Filip Magnusson
Situationen har uppstått eftersom idrottsnämndens kraftigt subventionerade arrendeavgifter för klubben sedan 1989 slopats.
Fastighetsnämnden har tagit över ansvaret för avtalen och de principer som staden normalt sett använder har trätt i kraft.
Parterna står långt ifrån varandra
Spånga TBK äger hallen genom ett banklån där staden står som borgenär.
– Vi skriver på en uppsägning för villkorsändring av det nuvarande arrendeavtalet nu, ett nytt 15-årigt avtal med nya villkor börjar gälla från 1 februari 2025, säger Cecilia Nygren-Bonnier.
Idrottsförvaltningen har aviserat att man tillfälligt vill stötta klubben ekonomiskt i situationen, men parterna står långt ifrån varandra.
Arthur Saraiva Leao, 12, från Rinkeby är en av många ungdomar som riskerar tvingas sluta med tennisen i Spånga tennishall. Runt 1 200 medlemmar finns i Spånga TBK, 550 av dem är spelare och majoriteten finns inom tennisen.
Filip Magnusson
– Idrottsförvaltningen villkorar våra bidrag för höjt arrende med att vi ska öka vår amortering på lånet, vilket bidrar till ytterligare ansträngd ekonomi för oss. Vi ser en stor risk med att föräldrar inte kommer ha råd med avgiftshöjningarna för sina barn, säger Spånga TBK:S ordförande Cecilia Nygren-Bonnier.
Jenny Tirén Berg, kommunikationsansvarig på idrottsförvaltningen, säger dock att man närmar sig en lösning kring det tillfälliga ekonomiska stödet.
Jenny Tirén Berg, kommunikationchef på idrottsförvaltningen.
Stockholms stad
– Men vi behöver landa det både med förening och politiskt innan vi kommunicerar det utåt.