På Kulturhuset Stadsteatern har en ny skulptur av lera formats med hjälp av alla besökare som haft vägarna förbi. 

Skulpturen är en del av firandet för Kulturhusets 50-årsjubileum och skapades tillsammans med konstnären Alvaro Campo och elever från Nyckelviksskolan.

När Mitt i var på plats pågick de sista förberedelserna, och Campo förklarade tanken bakom verket:

– Den här varelsen bär oss in i framtiden. Tanken är att folk ska få skapa egna små figurer, kanske framtidsvarelser, som får sin plats på och i skulpturen.

Instruktioner till 2074

Men skulpturen är mer än bara en hyllning till nuet. Leran som använts kommer sparas med instruktioner till Kulturhusets framtida medarbetare om hur en ny skulptur ska skapas år 2074 – med samma material.

Innan dess kommer verket att 3D-skannas och bli en permanent skulptur i huset.

Konstnären Alvaro Campo och kulturchef Linda Beijer.

Konstnären Alvaro Campo och kulturchef Linda Beijer.

Mathilda Nilsson

Instruktionerna till framtiden är däremot ett knepigt kapitel, berättar Kulturhusets chef Linda Beijer.

– Hur skriver man egentligen ett kontrakt till framtiden? Vi vill både skydda verket, konstnären och ge nästa generation möjlighet att skapa något nytt, vilka de nu är, säger hon.

Men hon tror att lera är en tidlös start – det är ett material vi alla känner igen och kan jobba med. Hon gissar också att många av våra funderingar i dag kommer att vara aktuella även om 50 år.

– Vi vill ungefär samma saker nu som då. Fundera över livet, döden, kärleken och sveket. Så vi är sannolikt inte så olika i framtiden heller.

Hjälp av AI

Skulpturen har skapats i ett återuppbyggt "Allrummet" – Kulturhusets experimentverkstad som fanns från starten fram till 1990-talet.

År 1976 hade Nyckelviksskolan en utställning här i Allrummet. Nu är 2024 års elever tillbaka med konstnären Alvaro Campo.

År 1976 hade Nyckelviksskolan en utställning här i Allrummet. Nu är 2024 års elever tillbaka med konstnären Alvaro Campo.

Mathilda Nilsson

Eleverna från Nyckelviksskolan har hjälpt till att återskapa det gamla rummet, men Allrummet blickar också framåt. Med hjälp av AI har studenten Stina Pedersen visualiserat hur rummet kan komma att se ut år 2074.

– Det har varit kul och lite annorlunda att jobba med AI. Jag har försökt kombinera det gamla tillsammans med futuristiska element som robotar, säger hon.