Det är 28 grader varmt när Mitt i träffar Fredrik Söderholm vid Gröndals båtklubb. Han har just tagit ett dopp. Nu sträcker han ut sig på bryggan, ihop med andra solbadare.

Förhoppningsvis skiner solen här även den 2–3 augusti. Då bjuder den kände poddaren in till Gott snack-festivalen. För andra året i rad blir det musikfest på den stora grusplanen bakom båtklubben.

– Förra året kom 700 personer i alla åldrar – barnfamiljer med picknickfiltar, ungdomar, 65-plussare... Alla hade trevligt och njöt av musiken. Det var jättebra stämning. Så ska det vara i år också. Alla ska känna sig inkluderade, säger han.

Musiken i centrum

Fredrik Söderholm växte upp i Gröndal och bodde här tills han var 24 år. Numera bor han på Södermalm, men det är i sina gamla hemmakvarter som han fixar festival. 1 500 personer ryms inom festivalområdet, där blir det livemusik, barer, foodtrucks, loungehäng och annat.

"Schyssta viner utvalda av sommelier", närproducerad öl och hard seltzer "i goda smaker" utlovas. Men musiken är förstås i centrum. På listan över artister finns bland andra Avantgardet, Division 7, Honey, GRANT, Llojd, Boys and Ivy, Tiger, Aasma, Örnsberg och Ella Elvira.

– På dagarna ska vi köra lite lugnare musik, på kvällarna blir det ösigare och rockigare. Vi har valt band vi själva gillar. Ska jag nämna ett par favoriter är det Division 7 och Avantgardet. Avantgardet är ett så otroligt liveband, det blir bra drag med dem, säger Fredrik Söderholm.

Fredrik Söderholm passar på att ta ett dopp vid båtklubbens brygga.

Fredrik Söderholm passar på att ta ett dopp vid båtklubbens brygga.

Märta Lefvert

Festivalen har växt

Några av banden spelade redan förra året, andra är nya för i år. I år har festivalen också växt till två dagar och är mer påkostad. Fredrik Söderholm har jobbat med sitt hjärteprojekt i många månader, med hjälp av en praktikant från en eventutbildning. Även pojkvännen och kolleger från radioshowen Gott Snack har bistått men det är han som lägger ner sin själ i festivalen.

Nu hoppas han förstås att många hittar hit.

– Förra året gick jag back 50 000–60 000 kronor. Om jag går back i år igen blir det svårt att fortsätta. Så om folk tycker att det är kul med kultur i närområdet är det fint om de kommer hit, säger han.

Konsertstämning, vid förra årets Gott snack-festival.

Konsertstämning, vid förra årets Gott snack-festival.

Katia Ida Sofia

Ponchos vid regn

Solen gassar och det blir ett dopp till, under intervjun. Även under festivalen kan man förstås passa på att bada, eller hyra kajak hos Örnsbergs kanotsällskap som finns precis i närheten.

Regnar det blir festivalen av ändå, betonar han.

– Vi delar ut regnponchos om det skulle behövas!