– Göteborgs rödgröna styre lägger mer än halva reformutrymmet enbart på utbildning. Nästa år skjuter vi till en halv miljard för bättre vård, skola och omsorg. Vi sätter välfärden först, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i ett uttalande.

Fjolårets refräng ”allvarligt läge” upprepas i budgetförslaget för 2025 men ett sänkt tonskifte mot "ansträngd situation" anas mellan verserna.

Ambitionen är återigen att stärka välfärden, tryggheten och den gröna omställningen.

Styret – Socialdemokraterna, Vänsterparitet och Miljöpartiet – menar att ekonomin har börjat återhämta sig men att välfärden fortfarande lider efter många år av besparingar.

Skola och förskolan som krisat under året får 205 respektive 140 miljoner kronor av den dryga halvmiljarden till välfärden.

Läs även: Rödgröna styret delar ut fyra miljoner till göteborgarna att bestämma över

Inga skattehöjningar

Dessutom utlovas återigen nedskärningar, 94 miljoner kronor, på byråkrati och administration till förmån för välfärden.

I samma veva får regeringen en känga för otillräckliga statsbidrag till kommunkassan:

– ­Medan regeringen prioriterar de rikaste så prioriterar vi vanliga göteborgare genom att använda varenda krona till välfärden. Vi satsar på tidiga och förebyggande insatser för att alla barn och unga ska få likvärdiga förutsättningar oavsett var i Göteborg man växer upp, säger Daniel Bernmar (V), kommunstyrelsens vice ordförande.

En stor del av budgetkakan går även till hållbara ändamål för att staden ska nå klimatmålen.

– Omställningen är inte bara nödvändig i vår klimatkris, den skapar också nya jobb, en grönare och skönare stad att leva i och en bättre framtid både för oss alla idag och för kommande göteborgare, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för miljö, klimat och stadsmiljö.

För att finanserna ska gå ihop – utan skattehöjningar – kommer även 350 miljoner tas ut från de kommunala bolagen.

Läs även: I rödgröna budgeten: Gratis mensskydd i alla idrottshallar i Göteborg

Oppostionen är som väntat inte imponerad. De menar att budgeten saknar prioriteringar och åtgärder för att komma tillrätta med de stora utmaningarna som skolresultaten, otryggheten och slöseriet i staden.

– Det är en populistisk budget som ger lite till alla och inte tar tag i Göteborgs stora utmaningar som skolkrisen och tryggheten, kommenterar Axel Josefson (M) oppositionsråd.

Utbildning = Grundskolenämnden (205 mnkr), Förskolenämnden (140 mnkr), Utbildningsnämnden (40 mnkr)  och Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden (37 mnkr)

Utbildning = Grundskolenämnden (205 mnkr), Förskolenämnden (140 mnkr), Utbildningsnämnden (40 mnkr) och Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden (37 mnkr)

Rödgrön budget 2025