En stor del av oss passerar platsen varje dag, men tänker antagligen aldrig: ”Varför heter Fridhemsplan egentligen Fridhemsplan?”
Men det kanske du borde, för det är lite av ett mysterium. På Wikipedia står:
”Tycks vara ett fantasinamn, det finns inga belägg för något tidigare Fridhem som kunnat inspirera namngivningen.”
Kan ha hittat svaret
De som namngav gatan är döda sedan länge och i stadens handlingar är det ont om resonemang kring namnets uppkomst.
Mats Hayen, historiker vid Stadsarkivet och medlem i Stockholms stads namnberedning, har grävt i arkiven och kanske hittat svaret.
På 1800-talet hette platsen ”Kungsholmstull,” eftersom det låg en tullstation för varor in till staden här.
Kungsholmens tullstuga som var en riktig tull låg där Fridhemsplan nu finns fram till 1810. Fram till 1855 märktes platsen ut som Kungsholmstull på kartor.
Fotograf okänd. Stadsmuseet i Stockholm
Hette Tullvägen
Fridhemsgatan kallades då Tullvägen, men 1885 ägde stadens stora namnrevision rum och en massa gator fick nya namn. I revisionen finns ingen förklaring till namnet Fridhemsgatan.
– Det bara finns där, säger Mats Hayen som har två teorier:
Den ena bygger på en kolerakyrkogård i området som grävdes bort 1886 då man forslade bort 6 000 lik. ”Friedhof” betyder begravningsplats på tyska.
Den andra – och troligare – är att Stockholms sjukhem var en inspiration. Kanske var ”Fridhemsgatan” en referens till sjukhuset i området och ett finare alternativ till ”Sjukhemsgatan”.
– De kanske tyckte att Fridhem lät lite trevligare.
Mer naturligt namn
Men helt säkra kan vi alltså inte vara och det förklarar ju bara hur Fridhemsgatan fick sitt namn – inte varför Kungsholmstull blev Fridhemsplan.
– Det naturliga vore att platsen hette Kungsholmstull, som Skanstull och Norrtull.
I dag kan man lugnt säga att namnet Fridhemsplan är vedertaget.
Mostphotos
Men något gör att Fridhemsplan slår igenom och Mats Hayen kan ha hittat svaret i idrotten. När tullstugan försvann 1912 blev platsen mer av ett plan – alltså ett torg – där Fridhemsgatan passerar. Och den allra första gången ordet Fridhemsplan syns i en tidning är på lucia 1919 då Westermalms IF skickar denna blänkare till Dagens Nyheter:
”Håller träningspromenad i morgon. Samling vid Fridhemsplan kl. 9.30 f.m”.
Sportkillar använder sedan namnet Fridhemsplan i liknande kallelser i flera år, men det dröjer ändå till 1922 innan namnet används i mer formella sammanhang.
Då skriver DN om en eldsvåda i Norstedts bokförråd som då låg där Sverigefinska skolan i dag står.
Hade fastnat
– Då har det fastnat så pass att kan man skriva det i en artikel och folk runt om i stan förstår var det är.
Namnet Fridhemsplan har alltså skapats i folkmun – kanske främst av idrottsgrabbar från Kungsholmen. Först 1935 fattar sedan staden galoppen och väljer att namnge torget i korsningen Fridhemsgatan och Drottningholmsvägen till Fridhemsplan.
Först 1935 får torget officiellt namnet Fridhemsplan. Då byter staden namnet, men i folkmun var Fridhemsplan redan etablerat.
Fotograf okänd, vykort. Stadsmuseet i Stockholm
Mats Hayen kan därmed ha löst gåtan om Fridhemsplan.
Men helt säkra på hur ”Fridhemsgatan” kom till vet vi alltså inte och kommer aldrig få veta. Det är det bara männen vid namnrevisions möten kring 1885 som säkert vet.