– Jag är otroligt lyckligt lottad som får jobba med något så kul så tidigt i livet. Det tänker jag varje gång jag skannar mitt passerkort i Kanalhuset, säger Annie Koka, aktuell som programledare för Veckans Snackisar på SVT play.

Annie Koka med Veckans snackisar i tv-rutan.

Annie Koka med Veckans snackisar i tv-rutan.

SVT

Men att haffa drömjobbet beror inte enbart på tur. Meritlistan visar att Annie Koka redan har haft en podcast och haft rollen som programledare både på UR och senast från dokumentärserien Lurad på SVT.

– ­Jag kommer från en familj med konstnärer och musiker och har alltid känt mig konstnärlig men utan talang för att varken måla, skriva låtar eller poesi. Med tiden insåg jag att mitt forum är att vara kreativ både framför och bakom kameran.

Redan som liten var Annie Koka en linslus hemma i Frölunda.

– Varje dag, så fort jag öppnade mina ögon på morgonen till jag stängde dem för att gå och lägga mig, skapade jag content – sånger och sketcher – som jag spelade in på mammas dator.  Det finns tusentals filmklipp på lilla mig.

När det blev helg svidade hon om och anordnade melodifestival i vardagsrummet med sig själv i strålkastarljuset

– Jag var alla bidrag och programledare. Jag älskar fortfarande Melodifestivalen och har inte missat ett enda avsnitt sedan jag föddes.

Tiktok-profi

I takt med tidsandan mynnade föreställningarna i vardagsrummet ut i videoklipp på TikTok. En plattform som snabbt blev en självklar plats för Annie Koka att utöva och sprida underhållning. En erfarenhet hon tar med sig till redaktionen på SVT när de arbetar fram Veckans snackisar.

– Jag föddes verkligen för internet och i och med att jag är big fan och bekant med TikTok, bidrar jag bland annat till debatterna med att hitta spännande profiler som min generation och målgruppen har koll på.

Men det räcker inte med en skara influenser för att locka gen Z till att surfa in på ett samhällsprogram. Formatet måste vara rätt.

– Programmen är fristående och korta med lite Youtube-effekt. Vi vill vara underhållande och utbildande utan att göra det till uppfostrings-tv som lätt kan bli lit tråkigt.

Roligt är däremot bli igenkänd, inte minst på hemmaplan  i mataffären eller på yogaklasserna hon håller.

Igenkänd på stan

– Folk känner inte igen mig så mycket från SVT men programmen på UR visades i skolorna. ”Jag har sett dig på SO-lektionen”, hör jag ibland. Jag älskar den reaktionen! Jag är bara är en vanlig Frölundabo så det känns fortfarande overkligt.

Vilken tv-show drömmer du om att få leda?

– Melodifestivalen! Jag förstår att det är en otroligt stor sak att få vara programledaren. Men sätt mig i Greenroom eller ge mig en mindre roll i Melloprogrammen Förfest eller Efterfest. Jag vill bara vara involverad!