Ungefär 520 elever på muslimskt profilerade Cordobaskolan i Akalla drabbas när Skolinspektionen beslutat att dra in tillståndet för huvudmannen ALM Education AB att fortsätta bedriva skolverksamhet.

Beslutet togs efter att Säpo larmat om att eleverna riskerar att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar på skolan, och verksamheten måste stängas redan efter jullovet.

När Fryshusets etableringschef Yazmine Nour Sherifay fick höra om att skolan fått tillståndet indraget blev hon bekymrad.

– Jag fick ont i magen av att så många elever skulle förlora sin skola mitt under ett läsår. Jag tänker framför allt på elevperspektivet – det är så oerhört mycket som ändå pågår i högstadieelevers liv med nationella prov, betyg, framtidsångest och allt som hör till. Det är så viktigt att ha trygghet och stabilitet då. Att slitas upp från sin skola innebär en oerhörd ångest, säger hon.

Samtidigt började elever från Cordobaskolan höra av sig till Fryshuset, som bland annat driver en skola i Husby, för att ansöka om en plats där i stället.

– Det ringde både barn och föräldrar som grät. Folk var desperata. Det gjorde att jag kände att jag ville göra något, säger Yazmine Nour Sherifay.

Fryshusets etableringschef Yazmine Nour Sherifay.

Fryshusets etableringschef Yazmine Nour Sherifay.

Privat

Vill ta över

Sagt och gjort. För att eleverna ska kunna gå kvar i samma grupper och i samma lokaler ämnar nu Fryshuset bli ny huvudman och bedriva skolverksamhet i Cordobaskolans gamla lokaler.

Man har ansökt om detta hos Skolinspektionen, som lovat att hantera ärendet skyndsamt.

– Det blir inget övertagande av den gamla skolan på så vis, det blir en helt ny ledning och allt sådant, men vi vill möjliggöra för de elever som vill att gå kvar i lokalerna med samma klasskamrater, säger Yazmine Nour Sherifay.

Hur blir det med personalen?

– Vi kommer inte att ta över personalen. Vi kommer dock ha en rekryteringsprocess som är öppen för alla, där vi kommer titta på cv, personligt brev, belastningsregister och sådant, som vanligt. Sedan kommer vi att försöka tillsätta alla roller så snabbt som möjligt.

Religiöst obunden

Från början meddelade Cordobaskolan att de skulle överklaga beslutet om indraget huvudmannaskap, men enligt Yazmine Nour Sherifay, som är i kontakt med ledningen, har de förmodligen tänkt om.

– Vi är i dialog och de har tydliggjort att de är tacksamma att någon vill ta över. Det är min förhoppning att de inte överklagar, annars kommer vår ansökan inte hanteras skyndsamt, säger hon.

Cordobaskolan har en muslimsk profil. Yazmine Nour Sherifay är noga med att understryka att Fryshusets eventuella skola på platsen inte kommer att ha det.

– Fryshuset är politiskt och religiöst obundet, vi är en skola för alla. Vi anser dock att det är viktigt med representation och att man får självklart känna sig stolt i sin identitet, oavsett om man är muslim eller inte.

Mitt i har sökt ledningen för ALM Education AB, utan framgång.