Trångboddheten har länge varit ett utbrett problem i både Järva och andra delar av staden.
För att bidra till att få bukt med detta beslutade Familjebostäders styrelse under sitt sammanträde den 12 mars att göra om de sammanlagt 76 ettorna som utgör Rinkebyplan 6–8 till 40 lägenheter med majoriteten fyra rum och kök, eller fler.
– Det är en enorm brist på lägenheter med många rum. Många familjer bor trångt, inte minst i Järva, och det ger stora konsekvenser. Barn måste kunna stänga om sig och läsa läxor, ha möjlighet att ha hem kompisar, det är inte bra för någon att bo många på liten yta med få rum, säger Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd och ordförande i Familjebostäder.
Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd och ordförande i Familjebostäder.
Tom M Kronestedt
"Perfekt läge"
Fastigheten, som ligger precis bakom Rinkeby centrum, byggdes från början som ett äldreboende, med massor av små rum och långa korridorer.
Efter att äldreverksamheten flyttade därifrån har lägenheterna bland annat fungerat som korttidsboenden med tillfälliga uthyrningar, vilket innebär att alla lägenheter kommer hinna bli tomma innan arbetet påbörjas.
– Det är ett perfekt läge centralt i Rinkeby, men det har inte varit en trivsam miljö. Vi kommer att modernisera och upprätta regelrätta trapphus med hiss så att man kan komma upp med barnvagnen ordentligt, säger Clara Lindblom.
Hur ska ni göra för att hålla ner hyresnivåerna, så barnfamiljer faktiskt har råd att flytta in?
– Skillnaden mellan det här och nyproduktion, som ofta blir väldigt dyrt, är att det här är en befintlig fastighet där vi kan arbeta med varsam renovering och bara byta ut det som behövs bytas ut. Vi slår ihop lägenheter och anpassar dem. Även om bostädernas standard kommer vara hög blir det mindre kostsamt än att bygga ett helt nytt hus. Det är även bättre för miljön, säger Clara Lindblom.
Man kommer även bygga så yteffektivt som möjligt säger hon.
– Många efterfrågar inte världens största lägenheter, utan snarare bostäder där barnen kan stänga en dörr om sig. Det gör att man kan hålla nere hyresnivåerna trots att det handlar om många rum.
Statens servicecenter flyttar in
I dagsläget finns två lokaler i bottenplan av byggnaden. De kommer slås ihop, och Statens servicecenter kommer flytta in redan till hösten.
Ombyggnationen av lägenheterna kommer dra i gång i oktober i år, om allt går som det ska. Sedan sker inflyttning hösten 2026. Den som är intresserad kommer kunna söka bostäderna som vanligt, via Bostadsförmedlingen.
Clara Lindblom hoppas på att se fler liknande projekt i Järva i framtiden.
– Det här är en spännande metod som jag hoppas kommer upprepas på andra platser. Miljonprogrammet är väldigt bra fastigheter från grunden, de byggdes faktiskt med tanke på att man skulle kunna ändra planlösningen är väldigt genomtänkta överlag. På det här sättet kan vi bygga fler större lägenheter och samtidigt komma ner i hyresnivåer i områden där det behövs, säger hon.