Vitkindade gäss och kanadagäss har länge gäckat staden och badgästerna sommartid.
Gässen som både bajsar i vattnet och på land har gjort att stränder tvingats stänga i perioder.
– Staden har i många år identifierat de här gässen i två olika arter som ett hot mot vattenkvaliteten. Det är både kvaliteten på själva badvattnet och renhållningen på stranden, säger Karin Ekdahl Wästberg, innovationsdirektör i Stockholms stad.
Med hjälp av drönare som sänder ut ljudsignaler som kanadagäss och vitkindade gäss inte gillar söker sig fåglarna bort från stränderna där de annars skitar ner.
Stefan Källstigen
Tidigare har stadsdelarna gjort olika försök för att mota bort gässen.
– Man har testat allt från att lägga ut mat på andra platser till att skrämma med olika attrapper av rävar och rovfåglar, säger hon.
Förlängd testperiod
Gässen har dock inte brytt sig nämnvärt. Nu tar staden nya tag. Senaste vapnet: Drönare.
Med hjälp av drönare ska problemet med gäss vid badstränder minska. Drönarna skrämmer nämligen bort gässen och Stockholm stad hoppas på en ihållande effekt. Sára Nozkova, vd och grundare av företaget Flox robotics och drönaroperatören Jonatan Håkansson testar en drönare vid Långholmsbadet. För dagen lyser gässen med sin frånvaro.
Stefan Källstigen
Redan i fjol gjordes ett första försök på tre veckor. I år inleddes ett liknande försök den 17 juni som i år sträcker sig augusti ut eller avslutas tidigare om gässen flyttar vidare.
– Det som har testats tidigare har inte riktigt fungerat och vi vill inte använda skyddsjakt för att skrämmas. Man kan valla bort fåglarna och styra dem dit man vill att de ska vara i stället, säger Sára Nožková, vd och grundare av Flox robotics som sköter själva flygningarna.
Sex drönaroperatörer
Totalt är det sex drönaroperatörer som från morgon till kväll flyger på tre utvalda stränder.
När Mitt i möter upp på Långholmsbadet är Jonatan Håkansson där för att flyga.
Just då är det mulet och duggregn och inga gäss syns till.
Med hjälp av drönare ska problemet med gäss vid badstränder minska. Drönarna skrämmer nämligen bort gässen och Stockholm stad hoppas på en ihållande effekt. Sára Nozkova, vd och grundare av företaget Flox robotics och drönaroperatören Jonatan Håkansson testar en drönare vid Långholmsbadet. För dagen lyser gässen med sin frånvaro.
Stefan Källstigen
– Här brukar vi valla dem till buskagen på andra sidan. Då håller de sig där resten av dagen, säger han.
Det som skrämmer bort gässen är ljud de inte gillar. För Mitt i:s reporter låter det som ett fågelläte. Men även andra ljud kommer användas.
– Oljudet för dem till vattnet. Det är blandade ljud som de upplever som hot. Men det är inte obehagligt för andra. Vi har gjort det här där det finns änder och svanar och de bryr sig inte, men gässen flyttar på sig, säger Sára Nožková.
Allmänheten kan bidra
Efter tre veckors flygningar i fjol var nästan alla gäss borta sista veckan. Dock är de tillbaka i år igen. Staden hoppas nu att mer tid ska ge mer ihållande effekt.
Vid tre stränder i Stockholm kan besökarna scanna en QR-kod för att rapportera om gäss. Inom en timme ska en drönare och drönarpilot vara på plats för att valla bort fåglarna.
Stefan Källstigen
Skulle gässen komma tillbaka eller att det tar tid att få dem att flytta kan allmänheten hjälpa till.
Vid de utvalda stränderna finns en QR-kod som kan scannas.
"Får tips varje dag"
Då registreras ett ärende i en app som drönaroperatörena har.
– Vi får tips varje dag och förra året fick vi tips även efter att projektet slutat, säger Sára Nožková.
Drönarna ska vara på stranden senast en timme efter inkommen anmälan och när de är klara åker de vidare till nästa strand.
Sára Nožková är vd och grundare av företaget Flox robotics som sköter själva drönarflygningarna.
Stefan Källstigen
I september ska projektet utvärderas och möjligen kan det bli återkommande.
– Vårt behov kvarstår och funkar det är det jätteintressant, säger Karin Ekdahl Wästberg.
Norrköpingsborna Martin Anderson och Annelie Olsson är på besök i Stockholm och bor på Långholmen. De gillar idén.
– Det här skulle vi behöva i Norrköping. Jag skulle absolut använda QR-koden, säger hon.
Martin Andersson och Anneli Olsson bor i Norrköping och besökte Långholmsbadet nyligen. De gillar idén med drönare som vallar bort gäss.
Stefan Källstigen