För många nya Täbybor hör inte hästar i hop med stadsdelen Täby park. Men får bara åtta år sedan, 2016, hölls den sista galopptävlingen här.
Nu ska minnena från Täby galopp lyftas. Genom den digitala utställningen Täby stories – galopperande fullblod och modernistisk arkitektur.
– Eftersom galoppbanan flyttat och platsen riskerar att falla i glömska känns det fint att vi lyckats samla minnena, säger Moa Beskow från Stockholms läns museum, projektledare för utställningen.
Här galopperar hästarna på platsen 1967. En av bilderna som ska vara med i utställningen i maj. Bakom banan växer Täby fram.
Okänd / från Täby hembygdsförening
Samlat in berättelser och bilder
Museet har under många år arbetat med de så kallade regionala stadskärnorna i länet där stora förändringar pågår – och Täby är just en sådan plats. Insamlingen av berättelser och bilder från platsen började 2024.
– Vi märkte på svaren att mycket kretsade till galoppbanan, hästar och Täby park som idag är ett stort byggprojekt och påverkar många, därför valde vi att fokusera på området, säger Moa Beskow.
Nytt material
Utställningen visar hur galoppen, men även området runt omkring, utvecklades mellan åren 1960–2016.
Då växte bland annat Täby centrum och Grindtorp fram.
Allt bygger på ett nytt insamlat material, filmer och många äldre bilder.
– Vi har även träffat många som var aktiva från den tiden, hästägare, jockeys och människor som varit på platsen, säger Moa Beskow.
En av hästarna blir omskodd av en hovslagare.
Boogh, Elisabeth
En helt annan tid
Täby galopp var en av Skandinaviens största galoppbanor. Banan invigdes den 28 augusti 1960 av kung Gustaf VI Adolf och ersatte den då nyligen nedlagda Ulriksdals kapplöpningsbana i Solna. Varje år reds här cirka 350 lopp.
Ett planprogram togs fram i november 2015 för att skapa den nya stadsdelen som nu växer fram.
Redan nu har tusentals flyttat in i Täby park och planen är att det ska finnas 6 000 bostäder och 5 000 arbetsplatser i området när allt är klart.
Moa Beskow från stockholms länsmuseum berättar att de träffa flera som har minnen från den tidigare galoppbanan.
Stockholms Länsmuseeum
Vad tar du med dig från det ni hittat?
– Det är att jag förstått vilken social plats det har varit, en sådan sammanhållning och gemenskap – en helt annan tid. Man träffades, man fikade, man spelade kort och käkade middagar, innan det digitala kom, säger hon.
Från den 15 maj finns utställningen tillgänglig på länsmuseets webbplats. Samma dag hålls en invigning på Täby bibliotek klockan 18.
– Eftersom utställningen ligger på webben kan alla ta del av den när som helst och var som helst förutsatt att du är uppkopplad mot internet.
Genom den får man en inblick i historien.
– Man får en kunskap och en förankring och kanske kan känna en stolthet till platsen som man bor på. Att man kan se att det funnits liv och människor här innan och att man själv är en del av historien, säger hon.