Operan är i akut behov av renovering, det går inte att lappa och laga längre”, skriver Statens fastighetsverk, SFV, i ett underlag.
Det har gått tio år sedan dåvarande alliansregeringen beslöt att det var dags att sätta igång renoveringsarbetena.
I mars ratade regeringen de två förslag som tagits fram och begärde in ett tredje. Det blir därmed ingen utbyggnad mot Kungsträdgården.
– Operahuset är gammalt och fallfärdigt och vi måste komma igång med en ombyggnad. Det är klart att vi är otåliga men det måste ju bli bra. Det är bättre att ta ett välgrundat beslut än att stressa fram ett felaktigt, säger Jenny Mattsson, pressansvarig vid Kungliga operan.
Statens fastighetsverk har begärt 90 miljoner kronor för att kunna ta fram ett nytt förslag på ett år, enligt Fastighetsvärlden.
Tidningen skriver att kostnaden för hela projektet bestäms i förstudien men att det i SFV:s investeringsplan uppgår till 2,6 miljarder kronor idag.
Det bygger på det så kallade nollalternativet, och är den renovering som krävs för SFV att nå upp till ansvaret som fastighetsägare. Enligt Operan ska förslaget bygga på en ”ringa utbyggnad” för teknisk utrustning som tar upp mycket plats i ett gammalt hus.
– Får vi inte bygga ut skulle det innebära att vi i princip skulle få mindre ytor. Sedan skulle vi så klart behöva ännu mer plats för att ha en bra arbetsmiljö och kunna ta emot publiken på ett bra sätt, säger Jenny Mattsson.
I dag betalar Operan runt 23,5 miljoner kronor i årshyra och kontraktet sträcker sig till slutet av 2024, skriver Fastighetsvärlden.
Vad hyran kommer att landa på efter renoveringarna är okänt, men klart är att den kommer att höjas.
– Kungliga operan firar 250 år i år, och vi hoppas att vi ska få finnas lika länge till, säger Jenny Mattsson.