I oktober 2017 avled Kenny Matssons mamma i ALS.

– Då bestämde jag mig för att satsa pengarna på något som kunde leva vidare.

I augusti 2018 fick han en glasskurs i present av sin sambo Mari.

– Jag sa till Mari: ”Det här här för bra! Jag måste starta en gelateria!” Arvet var den buffert jag behövde.

Skärtorsdagen 2019 öppnade han Kennys Gelato i Tollare. Samma år tog han SM-silver med sin prosecco- och smultronsorbet.

”Mamma hade varit stolt”

Förra tisdagen när årets SM avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö var han tillbaka och vann hela tävlingen.

– Mamma hade varit stolt, jag vet inte om hon hade klarat det här, säger han.

Segern kändes overklig.

– Jag har aldrig vunnit något. Jag måste nästan nypa mig i armen för att fatta att jag är bäst i Sverige. Jag tror det var Expressen som skrev: ”Här är Sveriges godaste glass” och Anders Pihlblad i TV4 sa: ”Det här är den godaste glassen jag har ätit i hela mitt liv!” Det är fantastiskt att få så mycket kärlek.

Pizza och vin

I Tollare har han haft öppet under hela pandemin. Stället i Vasahamnen på Djurgården har varit stängt under vintern men öppnar igen under påskhelgen. Samtidigt hoppas han kunna öppna en ny gelateria mitt på Markusplatsen i Sickla. Men det är en kamp mot klockan. Fredagen den 8 april ligger en hantverkare på knä och lägger klinker och så väl el som pizzaugn saknas.

– Glassen kommer att vara huvudnumret men vi serverar också flat bread-pizza, öl och vin. Det är också italienskt och gifter sig bra.

Telefonen ringer.

– Strutarna har kommit från Spanien. Det är de bästa i hela världen.

Nio kilo jordgubbar från södra Frankrike är också beställda. Allt för att han ska kunna göra tillräckligt av jordgubbssorbeten som han vann SM-guld med.

Tidigare var han programchef och artistbokare på Gröna Lund. Han trivdes men nu är tillvaron glassigare.

– Jag hade inte så stora förhoppningar. Men nu har vi tre som skopar glass, det är 100 meter kö och full fart. Om solen skiner är det sånt jäkla pådrag. Jag möter sällan arga och irriterade människor. Glassen förenar och sprider glädje och lycka.

Firade med glass

Direkt efter prisutdelningen på glass-SM åkte han till Sickla och lastade av 18 pallar utemöbler. Sedan åkte han hem och firade. Med glass!

– Det är klart! Jag och Mari delade en glassbägare Siciliana supreme, drack lite bubbel och fnittrade.