Flyttkaos och personalbrist. Omorganisationer och nya ärendesystem. Orsakerna till utbetalningshaveriet tycks vara en kombination av flera saker.

Utbetalningarna av ersättningar från Stockholms stad som skulle betalats ut 1 juli sackar kraftigt efter.

– Det kan dröja till december i mitt fall. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Sven Vejde när Mitt i träffar honom i lägenheten på Södermalm.

"Känns fruktansvärt"

Sven Vejde har varit god man i närmare 20 år och berättar att han under åren skött allt till punkt och pricka efter kommunens stränga krav.

– Vi lägger ett stort engagemang på våra uppdrag. Nu behandlas vi som mindre värda. Det känns fruktansvärt att staden har sådana här brister i förvaltningen.

Sven Vejde träffar oss i sin lägenhet på Södermalm.

Sven Vejde träffar oss i sin lägenhet på Södermalm.

Filip Magnusson

Kristofer Gisslén, tillförordnad förvaltningschef på överförmyndarförvaltningen, förklarar att handlingarna rörande årsredovisningar och ersättningar till de gode männen utgjorde en så stor volym att det tog tid att hitta dem i flyttlådorna i samband med förvaltningens flytt från Vällingby till Tekniska nämndhuset på Fleminggatan i januari.

– Inflyttningen drog ut på tiden. Uppackningen dröjde, en stor mängd handlingar uppfattades därför helt enkelt vara spårlöst borta. Vi hittade inte dem. Nu har dock en stor del av dem kommit tillrätta, säger han.

På detta följde en omorganisation och personalbrist.

Pausat granskningen

Förvaltningen har dessutom valt att helt pausa granskningen av årsredovisningarna i fem veckor på grund av låg bemanning.

– Innan semesterledigheterna bedömde vi att vi låg cirka 1000-1500 granskningar efter vår planering, säger Kristofer Gisslen.

Han har stor förståelse för den frustration som Sven Vejde och andra gode män känner.

Ser ni risker att gode män säger upp sina uppdrag?

– Det finns en uppenbar risk. En annan risk är att det blir svårare att hitta nya gode män. Men vi gör allt i vår makt för att undanröja riskerna.

När kommer pengarna till gode männen?

– Jag kan i dagsläget inte säga när.

Bristen på gode män är stor i Stockholms stad, men rekryteringskampanjerna från staden har ökat möjligheterna att hitta fler, enligt Kristofer Gisslén.

Sven Vejde är dock krass:

– Detta får nog stora konsekvenser. Hur intresserade blir folk av att vara gode män nu?

– Vi är vanliga personer som måste betala hyran, som väntar på ersättning. Det här är otroligt dåligt skött.