Det var våren 2020 som Stine Christophersen berättade i Expressen om hur coronasmittan spreds bland de äldre på Sabbatsbergsbyns äldreboende, tvärtemot den information som Attendo gick ut med.
– Jag kallades in till mina chefer. De läxade upp mig, och jag fick en varning, berättar hon.
Nu har Högsta Domstolen slagit fast att det var brottsligt, och två chefer döms nu för brott mot lagen om meddelarskydd i enskilda verksamheter.
Straffet blir dagsböter.
– Jag är så himla glad och lättad, säger Stine Christophersen.
Det har varit påfrestande år, berättar hon. 2021 deltog hon i en radiodokumentär där de bandupptagningar som hon gjort under samtalet med cheferna ingick.
Åtalades
Efter det åtalsanmäldes cheferna. Stine Christophersen jobbade sedan kvar i tio månader.
– Jag hade stort stöd av kollegerna, det betydde mycket.
Cheferna dömdes i tingsrätten, och hovrätten fastslog sedan domen. Anledningen till att HD beviljade prövningstillstånd var för att pröva repressalieförbudet i lagen. Och nu är sista ordet sagt.
– Helt fantastiskt. Annars hade ju inte vårdpersonal hos privata vårdgivare haft något meddelarskydd. Den här domen gör att det finns en säkerhet att berätta om missförhållanden, säger hon.
Visselblåsare
Meddelarskydd ger anställda rätt att lämna uppgifter till medier, och arbetsgivaren får varken efterforska vem som lämnat uppgifter eller straffa den som gjort det. Det gäller för offentligt anställda, men även inom privat vård, skola och omsorg som är offentligt finansierad.
Men visselblåsare kan ändå känna sig utsatta. Många arbetsgivare har visselblåsartjänster där medarbetare kan slå larm. Region Stockholm har nu beslutat att inrätta en central visselblåsarfunktion för sina medarbetare. Även i Stockholms stad finns en visselblåsarfunktion för stadens anställda.
Vårdbiträdet vinner i HD – chefer döms
Nu döms två chefer till dagsböter för brott mot meddelarskyddet i det uppmärksammade Attendomålet.
Vårdbiträdet Stine Christophersen gick ut i media och slog larm om missförhållanden på Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn under pandemin – och fick en skriftlig erinran från sina chefer.
Där anklagades hon för illojalitet och påstådd skada mot företaget. Det stod också att ett brott mot anställningsavtalet ytterst kunde leda till uppsägning eller avskedande.
Nu slår Högsta domstolen fast hovrättens dom att cheferna bröt mot meddelarskyddet.
De döms till dagsböter.
– I avgörandet har Högsta domstolen gjort klart att en arbetsgivare som meddelar en anställd en varning för att hon eller han har lämnat uppgifter till media, i vissa fall kan dömas för brott. Det spelar ingen roll vad arbetsgivaren kallar meddelandet. Det avgörande är om meddelandet förmedlar ett skarpt repressaliebudskap till den anställde, säger Christine Lager, som var en av domarna i målet.
Mostphotos