I början av september dök en ny hemsida upp på nätet. På sajten gravrattsinnehavare.se uppmanas besökare ”aktivera” sin gravrätt för att inte förlora den.
För 1188 kronor om året – 99 kronor i månaden – erbjuds en tjänst där gravrättens status kontrolleras en gång per år.
Lagom till allhelgonahelgen raggade företaget kunder genom lappar i brevlådor, bland annat i Farsta, Sköndal och Skarpnäcksområdet.
Lapparna fick många att reagera.
– De spelar på rädsla. Det känns som att de försöker lura gamlingar genom att göra dem oroliga att mista gravrätten, säger en man i Bagarmossen.
QR-koden leder till en hemsida där man uppmanas att betala för bevakning av sin gravrätt.
Privat
”En tjänst som inte behövs”
Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning kallar företaget oseriöst och har lagt ut en varningstext på nätet.
– Vi fick kännedom om den här hemsidan för några veckor sedan. Vi har fått ett flertal samtal från oroliga gravrättsinnehavare som undrar vad det här är för något, berättar Annelie Sjöström, kommunikationschef på kyrkogårdsförvaltningen.
En gravrätt gäller i 25 år efter gravsättning. Visserligen kan man bli av med den, om en grav missköts under längre tid. Men då hör kyrkogårdsförvaltningen först av sig i god tid och uppmanar till bättring.
Därför finns ingen anledning att nappa på företagets erbjudande, varnar förvaltningen.
– Det här är lurendrejeri. Det är skamligt att begära nästan 1200 kronor om året för något som inte behöver kosta något alls, säger Annelie Sjöström.
Det är ett företag som erbjuder en tjänst.
– Det är en tjänst som inte behövs. Har kyrkogårdsförvaltningen aktuell innehavare för en gravrätt är det inget som behöver bevakas.
Kyrkogårdsförvaltningen sköter registret över gravar och innehavare på stadens kyrkogårdar. En gravrätt gäller i 25 år
Mattias Kamgren
Har anmälts många gånger
Bakom hemsidan står bolaget Gravskötsel och omvårdnad i Sverige AB.
Även om upplägget med gravrättsbevakning är nytt, är det långtifrån första gången de får kritik. Mitt i skrev om dem 2020 och 2021 när de granskades av Konsumentverket.
Anledningen var erbjudanden om gravskötsel, som kunde misstas för fakturor från kyrkogårdsförvaltningen.
– Sedan 2019 har vi fått in över 400 anmälningar mot det här företaget. Det är en hög siffra i proportion till företagets storlek. De flesta anmälningar gäller vilseledande marknadsföring, berättar Hans Lundin, pressansvarig på Konsumentverket.
2021 avslutade myndigheten sin tillsyn. Företaget ska då ha gjort det tydligare att det rörde sig om ett erbjudande.
Men så sent som i våras gick Svenska kyrkan i Jönköping ut med en varning för ”fakturaliknande dokument” från företaget.
Kyrkogårdsförvaltningen har fått många samtal från oroliga som fått lappar om gravrätter i brevlådan, säger Annelie Sjöström, kommunikationschef.
Mattias Kamgren
Vill lugna oroliga
Samtidigt fortsätter anmälningar strömma in till Konsumentverket. Hittills i år har det kommit in 30 stycken – den senaste i förra veckan. Någon ny tillsyn är dock inte aktuell i dagsläget.
– En anmälan behöver inte betyda att en överträdelse har begåtts, säger Hans Lundin.
Kyrkogårdsförvaltningen försöker nu lugna de som blivit oroliga efter företagets utskick.
– Har man frågor om sin gravrätt kan man ta kontakt med kyrkogårdsförvaltningen. Det kostar inget, säger Annelie Sjöström.
Mitt i har upprepade gånger sökt företaget Gravskötsel och omvårdnad i Sverige AB.