Allt fler ungdomar i Sverige men även lokalt i Sigtuna, använder lustgas för berusningssyfte. Detta vill Socialdemokraterna i Sigtuna kommun minska och föreslog ett förbud på offentliga platser. Något som Mitt i tidigare har rapporterat om.
Förbudet kan nu bli verklighet då motionen fick stöd av samtliga partier på det senaste mötet i kommunstyrelsen.
– Det kan i alla fall inte bli sämre än vad det är idag och det här är ett litet steg på vägen och sedan hoppas jag att vi ska få en lagstiftning på plats snabbt så att det blir en nationell lag som förbjuder lustgasanvändning i berusningssyfte, säger Marie Axelsson (S) som är oppositionsråd i Sigtuna kommun och ligger bakom motionen.
Marie Axelsson anser att det är självklart att lustgas ska finnas på sjukhusen i behållare till grädde som används på till exempel restauranger.
Även Moderaterna vill få ner missbruket av lustgas.
– Med tanke på den stora ökningen under de senaste åren och det, enligt Polisen, tydliga sambandet mellan missbruket och ordningsstörningar samt viss brottslig verksamhet, ser vi positivt på ett förbud i våra ordningsföreskrifter, säger Olov Holst (M) som är kommunstyrelsens ordförande.
Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.
Pressbild/Sigtuna kommun
Bifallet i kommunstyrelsen är ett historiskt beslut för en motion inlämnad av Marie Axelsson.
– Alla partier var överens och det tycker jag känns bra. Jag tror att det är den första motionen som jag har fått igenom på sju år i sin helhet. Men det hade varit konstigt om man hade sagt nej. Vallentuna till exempel är också en blå kommun och de har infört förbudet, säger Marie Axelsson.
Hur ska detta förbud efterlevas?
– Det är samma som med alkohol, det är inte så komplicerat. Du får inte dricka alkohol på stranden eller på skolgårdarna och det har vi haft i många många år som en självklarhet och alkohol är väl den mest accepterade drogen som finns, säger hon.
Olov Holst delar den bilden.
– På samma sätt som förbudet mot att dricka alkohol eller använda andra droger på allmänna platser efterlevs. Förbudet kommer gälla på samma platser och tidpunkter, säger han.
När förslaget först lades fram pratade Mitt i Sigtuna även med den lokala polisen som också är positiv till en lagändring.
– Jag tycker att det låter som något som skulle kunna fungera i väntan på att blir någon typ av lagändring som de gjort i Storbritannien. Det här är en bra grej för att i alla fall kunna göra någonting. Där man kan förbjuda är det toppen om man kan få in det i lokala föreskrifter, sa John Norberg som är kommunpolis i Sigtuna tidigare till Mitt i.
Nu ska beslutet upp för beslut i kommunfullmäktige som är det högsta beslutande organet i kommunen.
Marie Axelsson (S), oppositionsråd Sigtuna kommun.
Pressbild