– En superhärlig känsla! säger Gabriel Kern om segern i sin SM-debut som senior.

SM i led avgjordes under SM-veckan i Umeå i början av juli. Klättrarna hade sex minuter på sig att klara leden. När det blev Gabriels tur hade ännu ingen lyckats ”toppa ut”.

– Men jag kände att jag fick ett flyt och lyckades hålla tempot så att jag kunde spara energi. Det var tufft på toppen, jag väntade länge där innan jag gjorde mina sista moves. Till slut bestämde jag mig och körde, och det gick, säger Gabriel.

Gabriel firas ner efter att ha nått ledens topp i SM i Umeå.

Gabriel firas ner efter att ha nått ledens topp i SM i Umeå.

Fredrik Berg

Han nådde toppen på tre minuter. Då ingen av de två återstående deltagarna klarade leden stod det klart att SM-guldet var Gabriels.

"Mycket energi i ungen"

Att han började klättra var en ren tillfällighet, berättar han.

– Jag var med farsan på jobbet en dag när jag var 6 år och en av hans kollegor sa ”det är mycket energi i ungen, ta med honom och klättra eller nåt”. Så vi stack till Solna Klättercenter och jag fastnade för det direkt.

Gabriel började i klätterskolan och började snart tävla och träna alltmer seriöst. Framgångarna lät inte vänta på sig. Nu har han vunnit JSM fyra år i rad i både led och bouldering, som är klättring på kortare väggar och utan säkerhetsrep, och tävlar internationellt med juniorlandslaget.

– Det magiska med klättring är att man inte bara hoppar över ett hinder eller springer en bana tusen gånger utan man kan testa olika leder. Jag klättrar ofta leder utomhus ihop med vänner. Det är mycket gemenskap i sporten och man träffar nya människor, säger Gabriel.

Vill knäcka led på Kalymnos

Direkt efter SM åkte han med mamma och pappa till den grekiska ön Kalymnos där de är i flera veckor för att Gabriel ska kunna klättra och utvecklas.

– Kalymnos är en riktig klätter-ö, här finns över 4 000 leder, säger Gabriel.

Han har siktat in sig lite extra på en av dem, en led klassad som 8C+.

– Den är tuff, superbrant, och vissa partier är som ett tak. Jag har snackat med folk jag känner och det verkar som att ingen svensk 17-åring har klarat en 8C-led, så det blir som ett svenskt rekord. Jag har ett par veckor till på mig, jag ska klara det!

Inställningen är viktig, kanske lika viktig som att ha starka händer, tror Gabriel.

– Man behöver ha styrka och teknik, men också ett bra mindset. Det gäller att njuta av att misslyckas, av att trilla av väggen. Man ska inte bli frustrerad, säger han.

OS är ett mål

Efter sommaren ska Gabriel tävla i junior-EM i led som avgörs i Finland. Därefter är årets säsong nästintill över och en ny försäsong inleds.

De senaste åren har Gabriel haft siktet inställt på OS i Paris sommaren 2024, men han fyller 18 först i februari och börjar inse att det kan bli knepigt att hinna kvala in.

– Att nå det målet blir svårt, men jag får sätta upp ett nytt. Det blir ett OS igen 2028 till exempel!