Pensionerade läraren Osore Ondusye går den korta promenaden från sitt hem till biblioteket nästan varje dag.
Här finns både The Times och DN, hans favorittidningar.
Men numera infinner sig sällan ron att läsa. Det har blivit stökigt på bibblan, tycker han.
– Ja visst, det är barn som skriker och folk som pratar högt och fritt. Skolungdomar sitter med fötterna på bordet och spelar på mobilen.
Folk kan till och med ta med lunchen in, vittnar Osore om.
– En dag när jag satt och läste tog en pappa fram mat som han och barnet åt. Det har hänt vid ett flertal tillfällen.
Hur tycker du att det ska vara på biblioteket?
– Det ska vara tyst. Självklart får besökare fråga personalen om böcker. Men generellt är det en plats för kunskap och läsning. De som är här måste vara medvetna om att folk som är här läser och studerar och behöver en lugn miljö.
Har dett skett en förändring, tycker du?
– En stor förändring. Jag är 40-talist och när jag växte upp var det knäpptyst på biblioteket, det började ändras för kanske tio år sedan och nu är det jättestökigt. Det känns mer som en marknad än ett bibliotek.
Han efterlyser ordningsregler och vill, om nödvändigt, att politikerna ingriper för att dämpa ljudnivån på stans bibliotek.
– Jag kan hyssja på folk och säga till, men det blir bara tyst tillfälligt. Jag vill kunna njuta av min läsning igen.
Barn särskilt välkomna
Faktum är att Bergshamra bibliotek har lokala regler. På en skylt står formulerat, förvisso något vagt, att man ska tala tyst och visa respekt.
Bibliotekarien Sofia Kemi uppger att biblioteket är ganska förskonat från stök, men visst kan det finnas olika behov på en plats där många samlas.
– Alla som är här ska känna att de är i en trygg miljö. Men jag tycker inte att det ska behöva vara knäpptyst. Vi har ju en lite speciell, öppen lokal och såklart att barn hörs. Barn är också vår mest prioriterade grupp.
Ska vara mötesplats
Biblioteket ska vara både en mötesplats och en plats att studera och läsa på, menar Sofia Kemi och påpekar att det finns en lugn del för ändamålet.
Hon uppmanar den som blir störd att säga till.
– Man kan alltid be en medmänniska att dämpa sig eller prata med oss i personalen.
Stoppar stormkök och tvätt
Det blev en stor nyhet när Stockholms 40 bibliotek införde nya trivselregler 2016, efter problem med stök och otrygghet. Precis som i Bergshamra är trivselreglerna allmänt hållna om att visa respekt och tala tyst.
Enligt Martin Hafström, biträdande stadsbibliotekarie i Stockholm, har de haft effekt, och behövs som stöd för personalen.
– Om vi ska säga till besökare måste det framgå hur de ska bete sig. Står inte reglerna någonstans kan man inte kräva att folk följer dem.
Jo, de ger tolkningsutrymme, men sätter ändå stopp för beteenden över gränsen, menar Martin Hafström.
– Vi har haft besökare som lagat mat i stormkök på Odenplans bibliotek. Att stå och tvätta i 40 minuter på toan är inte heller att visa respekt för andra.