Längst ner på Tantogatan, vid Årstavikens vatten, finns ett litet torg. På somrarna brukar många hitta hit för ett glas eller en korv i solen.

– Jag hade gått förbi här och gillade området. Så såg jag en annons på Blocket och slog till, säger John Rune som driver matvagnen Håll struten, som erbjuder kaffe, gelato och pizza.

Sedan han flyttade hit har det tuffat på bra, men pandemin och följande lågkonjunktur har slagit hårt mot affärerna. Samtidigt har markhyran ökat rejält. På bara några år har den gått från 3 000 till 10 000 kronor i månaden.

– Under pandemin var det gratis att stå här, vilket var schysst. Men sedan har det snabbt blivit dyrare. Inköp av livsmedel, el – priserna har stigit på allt.

Så när nyheten kom att staden beslutat att det ska vara gratis att sälja mat i Drakenbergsparken – som ligger några hundra meter bort – föll det inte i god jord hos handlarna här.

Gillar idén

– Jag gillar själva idén, men det känns märkligt när vi andra får höjda avgifter. Som att vi får kompensera för att det är gratis några hundra meter bort, säger John Rune.

Att flytta till Drakenbergsparken ser han dock inte som ett alternativ.

– Tanken har slagit mig, men det här är ändå eftertraktade platser som man inte vill ge upp.

Trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) säger att det avgiftsfria området vid Draken, som är en så kallad Zon W (Wasted space) är till för att få liv i områden som inte är aktiverade eller kan upplevas som otrygga.

– Vår målsättning är alltid att Stockholm ska bli mer levande, grönt och barnvänligt. Men jag kan förstå synpunkterna och vi försöker hela tiden se över taxorna för att de ska motsvara kostnaderna för oss.

– Zon W ska inte ses som permanent utan som en injektion för att blåsa liv i en plats. Men vi är lyhörda för synpunkterna och för gärna en dialog med verksamheterna. Men vi behöver också ta betalt för marken när vi upplåter den.

Så det kommer inte att vara aktuellt att göra det gratis även i Årstaviken?

– Nej, man ska se Zon W som en tillfällig lösning där vi tror att entreprenörer kan bidra med liv och rörelse. Men vi behöver självklart se över att det inte påverkar andra områdens verksamhet och bärighet. Och det gör vi hela tiden.