Munkebäck
På Portens bageri på Munkebäckstorget går ugnen het och degmaskinerna på högvarv. Doften och färgerna på bakverken avslöjar att den dyrbara gulröda kryddan numera är en viktig ingrediens.
– Går vi tillbaka fem, sex år så bakade vi fler "vanliga" lussekatter med kardemumma och russin. Nu bakar vi väldigt mycket med saffran, säger Dennis Eriksson, bagare och konditor.
Han radar upp några av godsakerna.
– Saffransbiskvier, saffranspraliner och en fylld saffransknut med mandelmassa, den är populär.
Och Portens egna variant på lussekatt – ett gyllengult och pärlsockerprytt bakverk.
Gott och blandat. Under julen utökar Portens bageri sitt sortiment med juliga godsaker och bakverk.
Dino Soldin
– Saffransbullen, som liknar änglahår. Formen gör att bullarna håller sig saftigare än de vanliga S:n som tappar lite eftersom de är längre och smalare.
Bakom disken. Therese Tellström och Fanny Eineskog Danielsson säljer nybakt i bageriets kafédel.
Dino Soldin
Saffransbullen, som liknar änglahår. Formen gör att bullarna håller sig saftigare än de vanliga S:n.
800 saffransbullar
Bagarns dotter och tillika bagare och konditor Ebba Groeger förvandlar en degklump till långa smala längder.
– Det ska bli en saffrans- och mandelcroissant, säger hon.
Samtidigt som kondisdelen nu fylls med pepparkakor, julgodis och diverse saffransverk, erbjuder Portens bageri fortfarande mycket av det ordinarie sortimentet.
Julen är en rolig men en hektisk tid är bagarna överens om.
– Inför Luciadagen och adventshelgerna bakar vi uppåt 800 saffransbullar och knutar utöver allt annat. En vanlig dag i december bakar vi omkring 90 lussebullar.
Ebba, viket är ditt favoritbakverk?
– Det är nog saffransknutar. Jag bara älskar bullar!
Änglahår. Portens bageris saffransbulle håller sig saftig längre tack vare den mer kompakta formen, förklarar bagaren Dennis Eriksson.
Dino Soldin