Den som förknippar norrsken med iskalla vinternätter kan i söndagsnatt ha blivit förvånad. Då kunde nämligen den uppmärksamma spanaren se norrsken dansa över Mälaröarnas sommarhimmel.

– Att norrsken skulle ha med vårt jordiska väder att göra, det är en myt vi kan kasta bort. Det handlar helt och hållet om hur aktiv vår kära stjärna solen är, säger Calle Bergstrand som driver Facebooksidan Norrsken Sverige.

Mörk himmel behövs

Det krävs dock en mörk himmel för att norrskenet ska kunna ses med blotta ögat.

– Norrskenet finns alla tider på året, med ljuset under sommaren gör att norrskenet inte syns så tydligt. Det är först nu när augustinätterna blir mörka som man kan se det, säger han.

Det finns chans att se norrsken även den 12 och 13 augusti tror Calle Bergstrand, men tvärsäkra prognoser är svåra.

– Det luriga är att vi inte har en solstormar utan vi tycks ha flera, och det gör det svårt att avgöra när man bäst kan se norrskenet.

Tålamod är a och o

Ska man överhuvudtaget ha en chans så gäller det att beväpna sig med tålamod.

– Tålamod är a och o. Har du inte det är det kört. Och så behövs det en mörk himmel mot norr, gärna högt så du kommer över ljuset.

På Facebooksidan, som har över 180 000 följare, finns det mängder av bilder från hängivna norrskensspanare i hela landet. Sveriges största nörderisida kallar Calle Bergstrand den.

– Det är som en väckelserörelse, alla har blivit norrskenstokiga. Men det är också väldigt belönande att se när norrsken sker, det är så infernaliskt vackert.