Hällsboskogen är förknippad med mountainbikeslingor och friluftsliv. Nu vill markägaren bygga där.
Planen är 100 bostäder i tre kluster, där det ser ut att bli antingen bara villor eller både villor och radhus. Om allt går som det ska så antas planen tidigt nästa år, och spaden sätts i marken till 2026. Hela projektet väntas sedan bli färdigställt inom sju till tio år.
Många kritiska
Nyligen avslutades kommunes samråd kring byggplanerna, där folk fick tycka till. Engagemanget var stort och synpunkter kom i form av namnlistor och skrivelser från enskilda personer. Totalt var cirka 500 lokalbor inblandade.
– Det är väldigt många privatpersoner som lämnat synpunkter. Det är ganska ovanligt att det är så många, säger Tove Björlin, politisk sekreterare på Miljöpartiet Sigtuna.
Folk riktar kritik mot att det ska byggas i skogen som anses vara en viktig friluftsmiljö, och som fungerar som en port in till naturreservatet i Hällsboskogen.
– Många skriver också att de har flyttat hit till Sigtuna just för att det är nära till naturen.
Niklas Aldén är planarkitekt på Sigtuna kommun.
Rosie Alm
Går inte att gå till mötes
Planeringen av bostäderna har pågått sedan 2021. Då beslutades om ett planuppdrag för projektet.
Oppositionespolitikern Tove Björlin (MP) är även själv kritisk till planerna, och Miljöpartiet lämnade också sina synpunkter i samrådet. Hon menar att de ansvariga inte bemöter kritiken.
Niklas Aldén, planarkitekt på Sigtuna kommun, menar dock att de har tagit del av kritiken.
– Mycket av synpunkterna går inte att gå tillmötes. Att göra det hade betytt att blåsa av projektet, och projektet anses inte tillräckligt skadligt för skogen för att det ska vara aktuellt, säger Niklas Aldén.
Korridor och fågelholkar
Naturskyddsföreningen har även de lämnat synpunkter under samrådet. I samband med bygget kommer det avverkas skog, och framförallt fåglar som bor där kommer få hitta nya hem.
Enligt Niklas Aldén kommer den "korridoren" som finns kvar kommer räcka för att kunna ta sig relativt ostört till naturreservatet, och fåglarna kommer få hundratalet fågelholkar i den angränsande skogen.
– Det kommer finnas skog kvar.
Vill köpa skogen
Kommunens målsättning är att köpa den angränsande marken, och därmed säkra att den förblir skog i framtiden. Enligt Niklas Aldén är det nästan säkert, och borde vara verklighet inom en snar framtid.
– Genom detaljplanen ser vi till att resten av skogen från fastighetsägaren kommer i kommunens ägo om drygt 10 år. Det är dessutom nära förestående att kommunen köper marken bredvid och har kvar den som skog.