– Det är de unga som är mest otrygga och det är i Berga de är det mest, säger Madeleine Holmström, trygghetssamordnare i Österåkers kommun.

I dagarna presenterade kommunen resultaten från den stora trygghetsundersökningen som genomfördes i början av sommaren.

Detaljerad information

Jämfört med polisens återkommande undersökning är kommunens enkät betydligt större och mer detaljerad. Bland annat kan man se skillnader mellan olika åldersgrupper, kvinnor och män och olika områden i kommunen.

– Vi är ju en stor kommun och vi vill kunna se mer på områdesnivå hur det ser ut och vilka behov som finns, säger Madeleine Holmström.

Madeleine Holmström: ”Nu måste vi förvalta informationen”.

Madeleine Holmström: ”Nu måste vi förvalta informationen”.

Fredrik Sjöquist

Förutom att unga (åldersgruppen 16-24 år) upplever mest otrygghet framgår, kanske inte helt oväntat, att det i huvudsak är i de mest tätbefolkade områdena i Österåker man är mest orolig samt i områden nära dessa som kan upplevas som ödsliga.

Bland de svarande uppgav bara cirka hälften att de var ”mycket trygga” dagtid när de vistades ensamma ute dagtid på Norrgårdsvägen och 40 procent var ”ganska trygga”.

Tryggt i Stava

I Runö vara siffrorna ungefär desamma medan över 90 procent i mer avsides belägna Stava upplevde att de var ”mycket trygga”.

Kvällstid var skillnaden ännu tydligare. Då upplevde flest att de var otrygga om de gick ut i områdena Ekbacken, Hacksta, Margretelund, Runö och Norrgårdsvägen.

I det sistnämnda området uppgav dessutom över 10 procent att de aldrig går ut på kvällen.

Bland de tryggaste områdena kvällstid: Områdena nordöstra Svinninge och Roslags-Kulla Åsättra.

Norrgårdsvägen, Åkersberga, Österåker (arkivbild)

Norrgårdsvägen, Åkersberga, Österåker (arkivbild)

Fredrik Sjöquist

– På Norrgårdsvägen har vi påbörjat ett arbete med både snabba och långtgående insatser för att öka tryggheten, tillsammans med fastighetsbolag, berättar Madeleine Holmström.

– Dels ser vi över om vi kan få in andra verksamheter, mer närings- och fritidsverksamheter. I dag finns det bara kiosk och hemtjänst där. Man behöver en mix och genomströmning av folk, inte bara av dem som bor där. Man måste också uppleva att det finns kontroll, att området inte är eftersatt och att någon bryr sig.

Belysning viktigt

I enkäten har Österåkerbor även fått peka ut särskilt otrygga platser och vad som gör att de

upplevs så. De flesta tyckte att det främst är stökiga personer som skapar otrygghet, men på andra plats för kvinnor kom otillräcklig belysning medan männen pekade ut ”synlig drogförsäljning” och bråk och våld.

Tre exempel på ”hotspots”, särskilt otrygga platser, som nämns i undersökningen är Åkersberga centrum och områdena runt Circle K-macken respektive Söraskolan.

– Det här ger oss information från de som vi inte pratar med dagligdags. Nu måste vi förvalta det, säger Madeleine Holmström.

Tilläggas kan att totalt över 97,6 procent uppgav att de känner sig trygga utomhus i Österåker, dagtid.

– Det känns ju gott i hjärtat.

Kommer det blir fler uppföljande undersökningar?

– Det kanske kan bli vart tredje år, men det är inte bestämt än.

Frågorna i undersökningen gick ut till fler än 9 000 mobilinnehavare i Österåkers kommun i början av sommaren.

Frågorna i undersökningen gick ut till fler än 9 000 mobilinnehavare i Österåkers kommun i början av sommaren.

Österåkers kommun