Den politiska majoriteten är satt under hårt tryck från oppositionen och idrotts-Stockholm på att öppna upp skolidrottshallarna åt föreningslivet för att mildra hallbristen.
Nu meddelar idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S) att man planerar göra ytterligare 11 bokningsbara med start 2025 till en kostnad av 6,5 miljoner kronor.
Ormkärrsskolans idrottshall i Enskede-Årsta-Vantör kommer öppna upp för idrottslivet.
Ingemar Edfalk/Sisab
Det innebär att totalt 17 ytterligare idrottshallar kan bli tillgängliga de kommande åren.
Bergsäkra tycks idrottshallarna vid Olaus Petri skola på Östermalm, Ormkärrsskolan i Enskede-Årsta-Vantör, Vårbergsskolan i Skärholmen samt de vid Nockebyhovsskolan och Ulvsundaskolan i Bromma vara.
Renoveringar pågår
Sex andra skolidrottshallar renoveras för stunden och väntas kunna öppna upp permanent för föreningslivet efteråt: Östra Real i norra innerstaden, Betty Petterssons grundskola och gymnasium samt Snösätraskolan i Enskede-Årsta-Vantör, Kvickentorpsskolan i Farsta, Lillholmsskolan i Skärholmen och Björnbodaskolan i Hässelby-Vällingby.
Här krävs fler åtgärder
Sedan finns också en grupp utpekade hallar som kräver fler åtgärder för att kunna tillgängliggöras.
Det handlar om hallarna vid Hedvig Eleonora skola och Hjorthagens skola i norra innerstaden, Höglandsskolan och Mariehällsskolan i Bromma, Björngårdsskolan på Södermalm samt Midsommarkransens skola i Hägersten-Älvsjö.
Fler skolidrottshallar är på väg att öppna upp för föreningslivet i Stockholm, men oppositionen har ansett att det gått för långsamt.
Mostphotos
Tidigare i november berättade Mitt i att ett 30-tal ytterligare skolhallar då ansågs kunna bli tillgängliga de kommande åren.
Moderaterna har krävt fotarbete
Moderaterna har krävt att samtliga av dem öppnar upp redan nästa år.
Maria-Elsa Salvo sänker dock förväntningarna.
– Vår inventering visar att det finns 28 skolhallar kvar som går att öppna upp, men två av dem saknar staden rådighet över.
Midsommarkransens skolas idrottshall är på väg att öppnas upp för idrottslivet.
Felix Gerlach/Sisab
Nio hallar kommer alltså finnas kvar för staden att öppna upp efter 2025 av det 30-tal som identifierats, kommer även de öppna?
– Naturligtvis vill även jag att vi ska ha så mycket utrymme som möjligt. Men nu är det fullt fokus på de hallar vi går vidare med nästa år. Detta är en svår fråga.
Höglandsskolans idrottshall i Bromma kan öppna upp för föreningslivet under 2025.
Wikimedia Commons
Vad är det som är så svårt?
– I många fall krävs ombyggnationer och kanske större ingrepp i fastigheten. Men bara genom det tillskott på sex hallar som vi har tillgängliggjort i år har vi fått 16 000 extra timmar.
Moderaterna kräver att samtliga skolhallar öppnar upp?
– Vi går fram med riktade satsningar nu. Jag skulle säga att detta arbete lyste med sin frånvaro under förra mandatperioden när M och C styrde, säger Maria-Elsa Salvo.
Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad
Centerpartiet
Centerpartiet pekade 2023 ut 35 hallar som skulle kunna tillgängliggöras mer för föreningslivet och gruppledaren Jonas Naddebo tycker arbetet går på tok för långsamt.
– Vi har väntat ett helt år på att majoriteten ska presentera åtgärderna som krävs för att öppna upp skolidrottshallarna. Trots detta har vi nu fortsatt 20 skolidrottslokaler som majoriteten hävdar ska utredas vidare.
Han reagerar på Salvos beskrivning att det förra styret inte alls satsade på frågan:
– Det stämmer ju inte alls. Den grönblå majoriteten investerade i passerlösningar för skolidrottslokaler. Den nya majoriteten tog sedan bort detta till 2023.
Oppositionen: Saknar tidsplan
C trodde utredningen skulle vara klar i detta läge, menar Naddebo, som tycker det brister i handlingskraft och prioritering från kommunledningens sida.
– Vi trodde det skulle finnas en plan för hur övriga hallar skulle öppnas upp nu. Vi saknar också en tydlig tidsplan.
Andrea Hedin, oppositionsborgarråd i Stockholms stad, är inte nöjd med hur arbetet med att öppna stadens skolidrottshallar går.
Moderaterna Stockholms stad
Oppositionsborgarrådet Andrea Hedin (M) sade tidigare i november att hon utgick från att majoriteten öppnar samtliga stadens kvarvarande skolidrottshallar under 2025.
– Hittills har Socialdemokraterna varken visat handlingskraft eller politisk styrning i frågan. På två år har man öppnat en handfull hallar, inte mer, säger hon.
I dagsläget är cirka 75 procent av stadens skolidrottshallar bokningsbara.
30 fler skolidrottshallar på väg att kunna bokas
Ett 30-tal ytterligare skolidrottshallar ser ut att bli tillgängliga för Stockholms idrottsliv för att mota hallbristen. Arbetet ska intensifieras under 2025.
Majoriteten ser framför sig hur ytterligare ett 30-tal skolidrottshallar snart blir tillgängliga för föreningslivet inom Stockholms stad kvällar och helger.
Arbetet kommer intensifieras under 2025, berättar idrottsnämndens ordförande Maria-Elsa Salvo (S).
– Med anläggningsbristen vi har är det viktigt att våra anläggningar används så effektivt som möjligt. Öppnandet av fler skolidrottshallar är en viktig del i detta.
Förenat med kostnader
Närmare en halv miljon kronor kostar det att bara installera kortlås och att utreda tillgänglighet, brandskydd och fysiska avgränsningar för en skolhall.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
På detta följer kostnader som til exempel gallergrindar för att låsa in skolornas egna redskap.
Backluraskolans idrottshall blev tillsammans med fem andra skolhallar tidigare under 2024 möjliga att boka. På bild skolans idrottslärare Adam Nilsson Tysk.
Filip Magnusson
Skolorna ersätts från staden för städningen efter att lokalerna använts.
Centerpartiet har pekat ut 35 fler hallar
Oppositionen har ansett att arbetet med att öppna upp fler hallar sackat efter sedan maktskiftet.
Centerpartiet pekade i fjol ut 35 hallar som skulle kunna tillgängliggöras mer för föreningslivet.
Man fick stöd från Moderaterna som anser att det görs för lite.
Undersöker möjligheterna
Den rödgröna majoriteten svarade i år genom att inom budgeten undersöka möjligheterna att öppna upp samtliga hallar.
– Vi har cirka 75 procent av skolidrottshallarna bokningsbara nu och under 2025 intensifierar vi arbetet för att göra ännu fler hallar bokningsbara, säger Maria-Elsa Salvo.
Några stadsdelar som gynnas extra i detta?
– Hallarna som tillkommer är utspridda över hela staden, men idrottsnämnden kommer nu behandla en mer detaljerad översyn över vilka hallar som öppnas framöver.
Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad, hävdar att man stångat sig blodiga för att fler skolidrottshallar ska öppnas upp.
Centerpartiet
Centerpartiets gruppledare Jonas Naddebo anser att majoriteten varit för långsamma.
– Vi har stångat oss blodiga för att majoriteten ska öppna fler hallar, detta är bättre sent än aldrig.
Oppositionsborgarrådet Andrea Hedin (M) vill ha svart på vitt kring hur många hallar som verkligen öppnar upp 2025.
– Samtliga stadens skolidrottshallar måste öppnas nästa år, även på kvällstid och lov. Allt annat ser jag som ren politisk lathet.
Detta är bättre sent än aldrig.
22 hallar och 10 fotbollsplaner saknas
Stockholms stad behöver 10 ytterligare konstgräsplaner och 22 ytterligare idrottshallar fram till år 2030. Detta för att idrotten ska inrymmas fullt ut, enligt de aktuella befolkningsprognoserna för staden.
Anledningen till hallbristen är att det under många decennier byggts för få hallar inom staden. Detta konstaterade den dåvarande ordföranden i idrottsnämnden i januari i år, Johan Heinonen (S).
Ulvsunda idrottscentrum med fyra fullstora idrottshallar väntas stå klar om några åt, men trots detta tillskott anses situationen i Stockholm mycket ansträngd.
Källa: Riksidrottsförbundet och Stockholms stad
Skolidrottshallar. Maria-Elsa Salvo (S).
Mostphotos