Kvarteret New York i hörnet av korsningen Värtavägen-Sandhamnsgatan var ett ambitiöst projekt. 

Wingårdhs ritade, Wallenstam byggde och Stockholms stad menade att det nio våningar höga flerbostadshuset med 50 lägenheter skulle bli ett viktigt tillskott till bostadsmålet.

Men huset bytte ägare innan inflyttning och i dag är det inte så många stockholmare som bor där.

På brevlådorna i den sobra entrén står i stället lägenhetsnamn som Brooklyn, Soho och West Village. Varvat med en rad bolag inom Länsförsäkringar från Skåne i söder till Jämtland i norr.

– Jag har rest hit från Kalmar och ska träffa kompisar i stan över helgen. Jag har nyttjat det flera gånger, det är billigare än hotell, säger en kvinna som arbetar på Länsförsäkringar.

I cykelrummet finns inga cyklar – men väl information om var man lägger ren och smutsig tvätt.

I cykelrummet finns inga cyklar – men väl information om var man lägger ren och smutsig tvätt.

Johan Sjölund

Smutstvätt i cykelförrådet

Det är fredag eftermiddag, och de tillresta börjar droppa in. En barnfamilj som bilat upp från Borås lastar ur sin bil på baksidan, och i trapphallen står resväskorna på rad.

Under trappan ligger en stor hög med smutsiga lakan från tidigare vistelser. I cykelförrådet står tre stora vagnar med ännu mer smutstvätt. Några cyklar syns inte till men på dörren sitter ett anslag med information om var man hämtar den rena tvätten.

– Det är ganska hög omsättning på folk. De kommer och går med sina rullväskor och det är uppenbart att de ska bo här några nätter, säger Leo Giertz.

Leo Giertz.

Leo Giertz.

Johan Sjölund

Han är en av ett fåtal personer som bor permanent i huset. Idag, fyra år efter att det stod färdigt för inflytning, är det bara sju personer som är folkbokförda här, fördelat på tre olika lägenheter.

Huset på Värtavägen 68 ägs av 14 olika bolag inom Länsförsäkringar. Tio av de 50 lägenheterna hyrs ut till en mellanhand.

Resterande 40 lägenheter nyttjas på olika sätt av personal inom Länsförsäkringar.

Investering

Representanter för fastighetsägaren, de 14 Länsförsäkringsbolagen, vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl till Mitt i att syftet med att äga fastigheten är att det är en investering, samt att lägenheterna kan användas som övernattningslägenheter för länsförsäkringsbolagen.

Wallenstam, som byggde huset, skriver i ett mejl till Mitt i att de inte vill kommentera den nuvarande fastighetsägarens upplägg. De bekräftar dock att tanken med projektet var att det skulle bli konventionella bostadsrätter som skulle säljas på en öppen marknad.

Att de i stället sålde hela huset berodde på pandemin.

”Länsförsäkringar visade intresse för fastigheten och detta var mitt i en väldigt osäker tid då pandemin drabbat världen så förutsättningarna att sälja bostadsrätter var väldigt oklara. Därför ställde vi oss positiva till att sälja hela fastigheten i stället för varje bostadsrätt för sig”, skriver Wallenstam.

Huset ägs av 14 olika bolag inom Länsförsäkringar. Majoriteten av lägenheterna används som övernattningslägenheter.

Huset ägs av 14 olika bolag inom Länsförsäkringar. Majoriteten av lägenheterna används som övernattningslägenheter.

Johan Sjölund

Lindblom (V): ”Olyckligt”

Bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) menar att det är olyckligt att lägenheterna inte blev tillgängliga för stockholmarna, så som det var tänkt från början.

– Det tränger ju undan bostäder från det vanliga utbudet, så det är någonting vi måste följa noggrant. Grundproblemet är dock själva bostadsbristen, så det enskilt viktigaste vi kan göra är att bygga fler hyresrätter.