En etta och två treor. Med hyror på mellan knappt 20 000 och 90 000 kronor. På Värtavägen 68 har tre hyresgäster gått till domstol med krav på sänkt hyra och återbetalning. En av dem är Leo Giertz som betalar 90 000 kronor i månaden för sin 168 kvadratmeter stora lägenhet med terrass.

– Det är en stor lägenhet, men hyran är en ockerhyra.

Hans lägenhet är en av tio lägenheter i huset som fastighetsägaren hyr ut till bolaget Convendum genom ett så kallat blockuthyrningsavtal. Convendum hyr i sin tur ut lägenheterna till företag.

Hoppas på hovrättsdom

Leo Giertz berättar att han redan när han flyttade in hade planerat att driva på för lägre hyra.

I rättsprocessen stöder han sig på tre tidigare domslut från Svea hovrätt. 2022 konstaterade hovrätten att ren uthyrningsverksamhet inte är tillräckligt skäl för blockuthyrning.

Huset på Värtavägen 68 marknadsfördes som 50 nya bostadsrätter. Idag bor det bara sju personer där, enligt Skatteverket.

Huset på Värtavägen 68 marknadsfördes som 50 nya bostadsrätter. Idag bor det bara sju personer där, enligt Skatteverket.

Johan Sjölund

Enligt branschorganisationen Fastighetsägarna kan däremot blockuthyrningar bli aktuellt om till exempel en läroanstalt har behov av studentbostäder eller en arbetsgivare av personalbostäder.

Lyxiga bestick ingår

I sina yttranden till hyresnämnden förklarar Convendum att de bestrider hyresgästernas krav. Lägenheterna går inte att jämföra med vare sig vanliga hyresrätter eller företagslägenheter, menar bolaget.

”De aktuella lägenheterna är nämligen fullt möblerade och exklusivt inredda ned till porslins- och besticks­nivå”, skriver Convendum.

Värtavägen 68 på Gärdet.

Värtavägen 68 på Gärdet.

Johan Sjölund

Förutom el och bredband ingår även en ”concierge-service”, vilket innebär att hyresgästerna kan få hjälp med hantering av nycklar och bud.

”Hyresvärden har mot ovanstående bakgrund marknadsfört upplåtelserna som en ”hybrid mellan hotell och lägenhet”.

Mitt i har upprepade gånger sökt Convendum för en intervju.