På innergården mitt emot polishuset på Bergsgatan öppnar Omar Bouiche och Zebaztian Kadestam dörrarna till ett mindre byggkaos. Det är två rätt bitiga snubbar som hälsar välkommen till nya MMA-gymmet på Kungsholmen.

– I början av augusti blir det grand opening, säger Omar.

Mattor och burväggar ska upp när den gamla psoriasismottagningen blir nya Pancrase gym – en institution i svensk kampsport.

– Jag tog MMA till Sverige, alla i den första generationen fighters kommer från mig, säger Omar som startade Pancrase gym i Vasastan 1996.

Värsta flytet

Genom åren har han tränat flera proffs, bland andra Alexander “The Mauler” Gustafsson.

Zebaztian Kadestam är också en av Omars adepters, nu professionell MMA-fighter med världsmästartitlar på meritlistan. Han ska hålla i proffsgruppen och hjälpa till att driva stället, men också själv träna inför sin nästa match.

– Den blir förhoppningsvis om världsmästartiteln.

Pancrase gym låg i Vasa­stan fram till för två år sedan då man tvingades slå igen under pandemin. De senaste åren har klubben hyrt in sig på andra gym i stan, men nu har de hittat rätt ställe.

I lokalerna på Bergsgatan blir det även ett medierum där en MMA-podd ska spelas in.

I lokalerna på Bergsgatan blir det även ett medierum där en MMA-podd ska spelas in.

Pekka Pääkkö

– Jag gillar hela området, vi hade värsta flytet som hittade det här, säger Omar.

På Kungsholmen kommer alltså proffs att träna, men framför allt är det motionärer som ska köra MMA, thaiboxning, kampsportfys och rörlighetsträning.

– Vi har haft proffs som tränat på klubben i alla år, men de är bara en promille. De flesta är glada amatörer.

MMA kan beskrivas som en blandning av brottning, judo, thaiboxning och boxning.

– Kör du thaiboxning i tio år så kan du de flesta sparkarna och du kan inte uppfinna hjulet på nytt varje dag. Här har du alla kampsporter på en och samma gång och det finns alltid rum för utveckling, säger Zebaztian.

För barn är det brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) som gäller på Bergsgatan.

En risk

– Det är en superteknisk sport. Du blir inte skadad och det är inga slag mot huvudet så det passar alla åldrar. MMA är lite tuffare, säger Omar.

MMA är inte okontroversiellt. Det mesta är tillåtet utom att peta i ögonen och munnen samt att attackera ryggrad eller att gå på mot bakhuvudet.

– Tävlar du finns alltid en risk, det gör det i alla extremidrotter. Men som träningsform ser vi nästan aldrig skador. Det är inte öppna slagsmål utan teknikträning där man sparkar på mittsar, svettas och har roligt.

Målet är att Pancrase på Kungsholmen blir Stockholms kampsportcentrum.

– Definitivt. Vi ska satsa mycket på barn och ungdom nu när vi har större lokaler, säger Omar.