Över 700 personer i Sverige väntar på organ för transplantation. Ett nytt hjärta, njure eller lunga är direkt livräddande. För andra höjs livskvalitén, som att slippa bli blind tack vare en ny hornhinna.

Till det behövs donatorer. Häromveckan hedrades de som efter sin död bidragit med organ och vävnader, totalt 180 personer i Region Stockholm-Gotland hittills i år. För var och en av dem tändes ett ljus vid en ceremoni som hölls vid Gamla Karolinska.

Tack vare dem har Karolinska universitetssjukhuset kunnat genomföra 200 transplantationer under året, och på S:t Eriks ögonsjukhus har 160 hornhinnor transplanterats.

Samtycke

Ceremonin var en del av den nationella donationsveckan som hålls varje år. Syftet är att få fler att anmäla sig till Socialstyrelsens donationsregister. Visserligen gäller det som kallas förmodat samtycke till donation.

– Men det är alltid en fördel att själv ha tagit ställning och gjort sin vilja känd, säger Öystein Jynge, transplantationskoordinator vid Regionalt donationscentrum.

Antalet donatorer ökar år från år. Förra året var det 206 personer som donerade hela organ i Sverige, varav 44 från Stockholm. Hittills i år har 60 personer i regionen donerat hela organ.

Ny teknik

Organ har fram till nyligen bara kunnat doneras från personer med primär hjärnskada. Numera kan organ även doneras från personer som avlider till följd av cirkulationsstillestånd, alltså att hjärtat slutat slå.

Under 2023 blev alla sjukhus i Region Stockholm-Gotland redo att genomföra donationer med den nya tekniken.

– Vi tror att det kommer öka antalet donationer ytterligare, säger Öystein Jynge.