Filomena Monteiro de Macedo rör sig mellan gångarna på dagligvaruhandeln i centrala Tullinge. Hon vet exakt var hon hittar bröd, gurkor, tomater och ost. Kanske inte så konstigt när hon har gjort det här i över 20 år i sitt yrke vid hemtjänsten.
Filomena Monteiro de Macedo börjar dagen med att handla i den lokala matvarubutiken i Tullinge. Hon vet exakt var allt finns. Inte så konstigt när hon har arbetat i hemtjänsten i över 20 år.
Albin Tingstedt
Men desto mer främmande för henne är det nya färdmedlet som står och väntar utanför – en elcykel.
– Jobbet har blivit lättare. Och det blir nog ännu lättare när man är mer proffs på cykeln, säger hon.
Filomena Monteiro de Macedo lärde sig att cykla för bara någon vecka sedan. Det var i samband med att hemtjänsten i Tullinge införskaffade elcyklar som hon fick chansen att lära sig cykla – blott 63 år ung.
– Det är jag tacksam för.
För bättre arbetsmiljö
Filomena Monteiro de Macedo är en av 13 personer vid hemtjänsten i Tullinge som har tagit sig an utmaningen att lära sig cykla eller att hantera en elcykel. Till sin hjälp har de Cykelfrämjandet som kommer till Tullinge tre gånger i veckan och stöttar personalen under arbetstid.
– Jag upplever att det har varit mycket glädjande för personalen. Jag hoppas verkligen att fler ska kunna cykla efter det här. Inte bara i jobbet, utan i sina privatliv också, säger Elmira Kuziyeva, enhetschef vid Tullinge hemtjänst.
Alexander Teame, Filomena Monteiro de Macedo, Elmira Kuziyeva och Helmina Nikocevic.
Albin Tingstedt
Hon berättar att personalen tidigare fick gå. Till sin hjälp hade de en dramaten.
– Det är många upp- och nedförsbackar och ibland är det långa sträckor, framför allt när de måste handla flera gånger om dagen. Det är också många tunga lyft. Så det här handlar om att förbättra personalens arbetsmiljö, säger Elmira Kuziyeva.
Hemtjänsten har också bilar. Men de är reserverade till dem som måste åka långt, som till Riksten. Det är koordinatorerna som bestämmer vilka som använder bilarna.
Hur blir det med cyklarna i vinter? Eller under kraftigt regn?
– Det måste vi ta hänsyn till. Vi har cyklar med vinterdäck, men det är en risk att ge sig ut i ett sådant väder och jag vill inte ha skadad personal – tanken med cyklarna är ju att minska skador hos dem.
Snabbt, men...
Filomena Monteiro de Macedo har handlat klart och lägger pappkassen med alla varorna i en stor låda framtill på cykeln. Sedan far hon i väg mot Kvällsvägen.
Utan cykeln hade denna tur tagit henne minst fem minuter och smärta i axlar från att bära kassen med matvaror. Nu tog det bara någon minut, och det gick smärtfritt... Om det inte varit för en liten detalj. Bommarna.
Filomena Monteiro de Macedo blir tvungen att hoppa av cykeln och leda den genom bommarna. Men den stora lådan gör cykeln lite otymplig. Till slut kommer hon igenom.
Bommen sätter stopp. Även för hemtjänstcykeln.
Albin Tingstedt
– Den är stor. Det är lite svårt att svänga, säger i en suck innan hon hoppar upp på cykeln igen och fortsätter mot slutdestinationen.