Det var efter fynd av koliforma bakterier i dricksvattnet som Lidingö stad den 25 juli gick ut med uppmaningen att öns invånare skulle koka allt dricksvatten.

– Vattnet hade stått stilla i ledningarna för länge eftersom så många är bortresta under sommaren. I kombination med värmen skapades förutsättningar för bakterier, säger Anders Paulsen (LP), ordförande i tekniska nämnden.

Rekommendationen vidtogs som en försiktighetsåtgärd eftersom Livsmedelsverkets gränsvärden för bakterier hade överskridits på flera platser.

Två veckor senare hävdes åtgärden för stora delar av ön, efter att bakterier spolats ur vattenledningarna och rören kylts ned. Vattentornen i hade tömts och rengjorts.

Men i delar av Rudboda och i Södergarn uppmanades invånarna även denna vecka att fortsatt koka sitt vatten.

– Jag börjar ledsna. Vattenkokaren går varm, och jag får själv söka efter uppdateringar på stadens hemsida. Det kommer inga sms eller mejl som när det blir strömavbrott, säger Rudbodabon Susanne Blomlöf.

Fredrik Tyboni bor också på ett av tunen i Rudboda där uppmaningen fortfarande gäller. Även han tycker att staden varit dålig på att informera.

– Många, framför allt äldre, har inte vetat vad som pågått. Jag har en granne som inte fick veta någonting förrän det hade gått en och en halv vecka.

I matbutiker runt om på ön har köpvattnet varit slutsålt.

– Staden borde ha haft ett avtal med butikerna. Det kokta vattnet smakar inte gott, säger Susanne Blomlöf.

Enligt Anders Paulsen har staden informerat invånarna både via flygblad och Sveriges Radio. Att subventionera vattenflaskor har dock aldrig varit aktuellt.

– Att koka vattnet bör inte vara svårare än att köpa en flaska. Och vi har haft en intensiv informationskampanj, men sms är inte tillåtet om problemet inte klassas som en allmän samhällsfara.

Oppositionspartierna C, L, MP och V kritiserar styrets hantering. De tycker att kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) skulle ha aktiverat krisledningsnämnden för att fatta beslut på politisk nivå i stället för att delegera besluten till tjänstemän.

Anlitar expertis

– Kommunen ansvarar för att försörja oss med dricksvatten. Att inte ha rent vatten i tre veckor är ett dramatiskt avbrott, säger Gabor Sebastiani, gruppledare för Centerpartiet på Lidingö.

– Krisledningsnämnden måste aktiveras för att kunna sammanträda med kort varsel. Det här får ju konsekvenser för hela samhället.

Daniel Källenfors anser inte att det fanns anledning att aktivera krisledningsnämnden.

– Krisledningsnämnden är ett kraftfullt instrument för att centralisera stora beslut. Förvaltningen jobbade med frågorna och det fanns ingen anledning till politisk klåfingrighet. Tjänstemännen som kan frågorna har beslutsmakten.

Enligt Anders Paulsen anlitar staden expertis för att det här inte ska hända igen.

Varför måste vissa fortsatt koka sitt vatten?

– Värdena är inte nere på noll. Någon prognos kan jag tyvärr inte ge, men vi tar kontinuerligt prover. Det är svårt att veta varför det här skedde just den här sommaren.

När denna tidning skickades till tryck hade det ännu inte löst sig med vattnet för alla Rudbodabor. Aktuell info finns på lidingo.se