Kungsträdgården behåller sin position som stationen i Stockholm med högst kvadratmeterpris, med 149 513 kronor. Lägst ligger Tensta med 21 735 kronor per kvadratmeter, en skillnad på över 128 000 kronor.

Se hela Boolis tunnelbanekarta här.

Gapet när det gäller lägenhetspris har också ökat det senaste året om man jämför de tio dyraste tunnelbanestationerna med de tio billigaste, visar beräkningar som Mitt i har gjort utifrån Boolis tabeller.

På de tio stationer där priserna låg i botten för ett år sedan, bland annat Vårberg, Hallunda, Akalla och Norsborg, har priset fallit med i snitt åtta procent.

På de tio stationer där priserna är som högst, som samtliga är belägna på Östermalm och i Vasastan, har priserna i snitt gått upp med 3 procent.

Söktjänsten Booli har samlat in statistik station för station på SL:s tunnelbanekarta.

Söktjänsten Booli har samlat in statistik station för station på SL:s tunnelbanekarta.

Booli

Positivt utanför tullarna

Störst prisökning noteras vid Slussen, en uppgång med 10 procent. Men även utanför tullarna finns det ett antal stationer med en positiv trend. Där toppar Tallkrogen (+8,1 procent) och Stora Mossen (+7,8 procent).

Ett antal andra stationer i närförorter och kranskommuner har mer genomsnittliga uppgångar runt 3-4 procent, exempelvis Sandsborg, Blåsut och Mörby centrum.

Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli tolkar siffrorna som ett tecken på att temperaturen sakta börjar stiga på Stockholms bostadsmarknad.

Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli anar en vändning.

Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli anar en vändning.

Mathieu Deneen

– Trots en något svalare marknad har snittpriserna endast gått ner vid hälften av stationerna. Det är också kul att se att många stationer utanför tullarna ligger högt i listan över prisökningar jämfört med föregående år. Det kan finnas flera olika förklaringar, men en kan vara att fler söker sig ut längs linjerna för att hitta prisvärda bostäder, säger hon.

Varför sjunker priserna så kraftigt på de platser som redan tidigare låg i botten?

– Vi har inte analyserat det. Men generellt när marknaden är avvaktande brukar områden som har låga priser tappa, medan de som ligger innanför tullarna är mer stabila, säger Karin Grundeus.

Totalt har priserna ökat 3 procent i Stockholms stad och 3,5 procent för hela länet mellan augusti 2023 och augusti 2024, enligt Boolis siffror.