JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Så mycket kostar en lägenhet vid din station

Vid hälften av Stockholms tunnelbanestationer har lägenheterna tappat i pris det senaste året.

Vid hälften av Stockholms tunnelbanestationer har lägenheterna tappat i pris det senaste året.

Mikael Andersson, Booli, Mostphotos

20240912073258
20240912080730
2024-09-12
07:32
2024-09-12 08:07

Vid hälften av Stockholms tunnelbanestationer har lägenheterna tappat i pris det senaste året, visar en kartläggning av kvadratmeterpriser från söktjänsten Booli. Men för resten av stationerna har det gått uppåt, på vissa ställen över 10 procent.

Kungsträdgården behåller sin position som stationen i Stockholm med högst kvadratmeterpris, med 149 513 kronor. Lägst ligger Tensta med 21 735 kronor per kvadratmeter, en skillnad på över 128 000 kronor.

Se hela Boolis tunnelbanekarta här.

Gapet när det gäller lägenhetspris har också ökat det senaste året om man jämför de tio dyraste tunnelbanestationerna med de tio billigaste, visar beräkningar som Mitt i har gjort utifrån Boolis tabeller.

På de tio stationer där priserna låg i botten för ett år sedan, bland annat Vårberg, Hallunda, Akalla och Norsborg, har priset fallit med i snitt åtta procent.

På de tio stationer där priserna är som högst, som samtliga är belägna på Östermalm och i Vasastan, har priserna i snitt gått upp med 3 procent.

Söktjänsten Booli har samlat in statistik station för station på SL:s tunnelbanekarta.

Söktjänsten Booli har samlat in statistik station för station på SL:s tunnelbanekarta.

Booli

Positivt utanför tullarna

Störst prisökning noteras vid Slussen, en uppgång med 10 procent. Men även utanför tullarna finns det ett antal stationer med en positiv trend. Där toppar Tallkrogen (+8,1 procent) och Stora Mossen (+7,8 procent).

Ett antal andra stationer i närförorter och kranskommuner har mer genomsnittliga uppgångar runt 3-4 procent, exempelvis Sandsborg, Blåsut och Mörby centrum.

Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli tolkar siffrorna som ett tecken på att temperaturen sakta börjar stiga på Stockholms bostadsmarknad.

Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli anar en vändning.

Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli anar en vändning.

Mathieu Deneen

– Trots en något svalare marknad har snittpriserna endast gått ner vid hälften av stationerna. Det är också kul att se att många stationer utanför tullarna ligger högt i listan över prisökningar jämfört med föregående år. Det kan finnas flera olika förklaringar, men en kan vara att fler söker sig ut längs linjerna för att hitta prisvärda bostäder, säger hon.

Varför sjunker priserna så kraftigt på de platser som redan tidigare låg i botten?

– Vi har inte analyserat det. Men generellt när marknaden är avvaktande brukar områden som har låga priser tappa, medan de som ligger innanför tullarna är mer stabila, säger Karin Grundeus.

Totalt har priserna ökat 3 procent i Stockholms stad och 3,5 procent för hela länet mellan augusti 2023 och augusti 2024, enligt Boolis siffror.

Några siffror ur undersökningen

De tio tunnelbanestationerna med högst kvadratmeterpris var Kungsträdgården, Östermalmstorg, Karlaplan, Stadion, Rådmansgatan, Hötorget, Gamla Stan, Tekniska Högskolan, S:t Eriksplan och Odenplan. Snittpriset i den gruppen var drygt 124 000 kronor per kvadratmeter, en ökning med 3 procent mot förra året.

De tio stationer med lägst kvadratmeterpris var (nerifrån räknat): Tensta, Vårberg, Hallunda, Akalla, Norsborg, Vårby gård, Husby, Alby, Masmo och Fittja, med ett snittpris runt 27 000 kronor, en minskning med 8 procent mot i fjol.

Den största prisnedgången skedde i Akalla (-13 procent). Den största ökningen var vid Hötorget (+10 procent).

Statistiken baseras på bostadsrätter där Booli har ett insamlat slutpris under perioden 2023-08-15 till 2024-08-15. Nyproduktion är exkluderat.

Se mer på Boolis tunnelbanekarta.

Källa: Booli

PetterBeckman
08-550 550 77

Senaste nyheterna

7-9 maj pågår tävlingen i Kapstaden, Sydafrika.

7-9 maj pågår tävlingen i Kapstaden, Sydafrika.

Mostphotos/Anton Kyhlbäck (kollage)

Danderydstjejer tävlar i Kapstaden – i lego

Nyheter

Estelle: "Trodde aldrig att vi skulle komma så här långt" ✔ Vunnit flera tävlingar ✔ Coachen: "En fantastisk bedrift"

Sommarfesten vid Tibble torg är tillbaka för andra gången. Arrangörerna från vänster: Aria Vatani och Arash Vatani, ägare av Priodent Tibblekliniken, Zohreh Tehrani, franchisetagare Coop Tibble  och Hubert Nowakowski delägare Kungsängens Veterinärklinik.

Sommarfesten vid Tibble torg är tillbaka för andra gången. Arrangörerna från vänster: Aria Vatani och Arash Vatani, ägare av Priodent Tibblekliniken, Zohreh Tehrani, franchisetagare Coop Tibble och Hubert Nowakowski delägare Kungsängens Veterinärklinik.

Sofia Nordin

Ny omgång av sommarfest på Tibble torg

Nyheter

Lokala företagare upprepar fjolårets arrangemang ✔️ Då blir det fest

Anders Arborelius fotad i Medborgarplatsens tunnelbana, ett stenkast från hans arbetsplats Sankt Eriks katolska domkyrka.

Anders Arborelius fotad i Medborgarplatsens tunnelbana, ett stenkast från hans arbetsplats Sankt Eriks katolska domkyrka.

Christian Lärk

Experten om Söder-Anders chanser att bli påve: ”Kan bli han”

Nyheter

Vill ta det lugnt – är inlåst i Rom ✔ ”Genuint from person” ✔ Så går konklaven till

Experten om Anders chanser att bli påve: ”Kan bli han”

Anders Arborelius fotad i Medborgarplatsens tunnelbana, ett stenkast från hans arbetsplats Sankt Eriks katolska domkyrka.

Anders Arborelius fotad i Medborgarplatsens tunnelbana, ett stenkast från hans arbetsplats Sankt Eriks katolska domkyrka.

Christian Lärk

20250507172044
20250507172429
2025-05-07
17:20
2025-05-07 17:24

Anders, 75, från Söder är en lågmäld herre som helst av allt vill ta det lugnt. Men nu kan han faktiskt bli nästa påve.

Under onsdagen blev han inlåst i Sixtinska kapellet i Rom.

Många bedömare har räknat ut Anders Arborelius chanser att bli nästa påve. Men av 133 kardinaler tillika lämpliga kandidater är han en av 13 som bedöms ligga i täten, skriver franska Le Monde på onsdagen.

En kardinal skulle aldrig medge att han vill ta över katolska kyrkans högsta ämbete, och 75-åringen från Södermalm har till och med själv sagt att han inte är en bra kandidat på grund av sin ”oförmåga”.

Experten: Arborelius en bra kompromiss

Ulla Gudmundson var i 30 år diplomat, under fem av dem (2008–2013) verksam som Sveriges ambassadör vid den Heliga Stolen (Vatikanen). Hon anser inte att man helt kan räkna ut Anders Arborelius.

– Han vore en bra kompromisskandidat, en person som uttryckligen ställt sig bakom Franciskus och är en omtyckt och genuint from person. Det kan bli han.

Både Arborelius och den avlidne påven anses vara hyfsat progressiva och ha en liknande syn på frågor som handlar om flyktingar, klimatet, samkönade äktenskap och abort.

Samtidigt pekar Arborelius kritiker på att han är konflikträdd och därför skulle bli en svag ledare. Ulla Gudmundson beskriver apparaten i Rom som ett renässanshov – som det är lätt att tappa greppet om.

– Mitt intryck är att han vill dra sig tillbaka i bön och meditation.

”Anser att Franciskus var en kättare”

Om kardinalerna skulle vilja gå en annan väg än den redan inslagna finns det tre typer av huvudkandidater.

– Rabiata kritiker som anser att Franciskus var en kättare. De är inte så många men hörs mycket. Sen finns det dem som inte anser att Franciskus brutit mot läran, men skapat teologisk förvirring. Den gruppen är lite större tror jag.

Den sista gruppen anser att katolicismen ska gå i en än mer progressiv riktning, inte minst när det gäller frågor om kvinnors rättigheter i kyrkan.

– De vill ha en påve som tar beslut om att kvinnor ska kunna vigas till diakoner. Franciskus har nosat på det, säger Gudmundson.

Katolicismen har vuxit i det globala syd medan kyrkans anhängare minskar i Europa. Det talar i sin tur för en påve från Afrika eller Asien.

På onsdagseftermiddagen låste kardinalerna in sig för att delta i den mytomspunna konklaven. Vem som blir näste påve vet vi först när den berömda vita röken bolmar ut ur Sixtinska kapellets skorsten.

Så går konklaven till

Konklaven hålls i det Sixtinska kapellet och kallas "konklav" eftersom kardinalerna är inlåsta – cum clave (med nyckel på latin) – för att undvika kontakt med omvärlden. Så snart som alla icke röstberättigade har lämnat det Sixtinska kapellet låser en diakon dörren från insidan.

Kardinalerna röstar första gången på kvällen den 7 maj.

Efter varje omröstning kommer bolmar den berömda röken ut ur Sixtinska kapellet. Svart rök betyder att valet varit resultatlöst och vit rök innebär att en ny påve har valts.

Under de följande dagarna röstar kardinalerna fyra gånger per dag: två gånger på förmiddagen och två gånger på eftermiddagen.

Kardinalerna stannar i kapellet tills en ny påve valts men om de inte har nått enighet efter tre dagar görs ett uppehåll för bön och samtal. Därefter sker ytterligare röstningar.

En påve måste väljas med två tredjedelars majoritet.

Källa: Katolskakyrkan.se

KarlMeyer von Bremen
08-550 551 58