När skogsmaskinerna rullade in på Kontoristvägen i början av veckan, var det startskottet för ett av de mer omdiskuterade byggprojekten i söderort det senaste decenniet.
– Vi har följt det här projektet i tolv år. Man får vara glad att det är minskat jämfört med hur planen var från början. Men samtidigt tycker jag inte de här träden är värda att ta för tolv radhus.
Det säger Hampus Rubaszkin från Nätverket Fagersjöskogen, tidigare aktiv för Miljöpartiet i Stockholms stad, medan ljudet av en motorsåg surrar bland de fallna träden på andra sidan gatan.
Hökarängsbon Hampus Rubaszkin från Nätverket Fagersjöskogen har slagits mot byggprojektet i många år.
Mattias Kamgren
Från början skulle det bli 19 radhus. Även flerfamiljshus ingick i planen, vars område då sträckte sig ända ut till Fagersjövägen.
Bolaget Mecon bygg fick länsstyrelsens tillstånd att avvattna en våtmark nära vägen för att kunna bygga. Det blev en av de stora stridsfrågorna.
När planen till sist vann laga kraft hade motståndarna delvis fått gehör: Flerfamiljshuset togs bort och våtmarken blev kvar. Dessutom hade antalet radhus krympts ner till tolv.
Visionsbild av de planerade radhusen.
Metod arkitekter
Skyddsvärda ekar fälldes
För de som bor på Kontoristvägen var det ändå ett kännbart ingrepp som gjordes i veckan. Ett 50-tal träd sågades ner – bland dem två större ekar.
Hampus Rubaszkin liknar det vid en amputation av skogens armar, som sträckt sig ut mot den bebyggda delen av Hökarängen.
– Folk tycker om att se småfåglar och ekorrar på sina gårdar, det kommer de inte att få se när man stänger av kontakten med skogen.
Kjell Ritter som också bor i området känner inte samma sorg över de fällda träden.
– Fascinerande med vilken fart det går. Den där skogsbiten var rätt hopplös och mörk. Det är bra med bostäder, säger han.
Kjell Ritter och Hampus Rubaszkin betraktar arbetet vid Kontoristvägen.
Mattias Kamgren
Reservat under utredning?
Fagersjöskogen har i omkring tjugo års tid pekats ut som ett av stadens framtida naturreservat.
2015 lyftes reservatsfrågan av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Farsta stadsdelsnämnd. Det står också i stadens budget att förutsättningarna för ett reservat ska utredas. Men så stod det å andra sidan även i den blågröna budgeten förra mandatperioden.
– Ändå har inget hänt. Det finns en risk att man tar kakan i bitar. Först det här och sen ännu mer längre fram, befarar Hampus Rubaszkin.
Miljöborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) svarar på mejl via sin presstalesperson. Hon skriver att arbetet med utredningen pågår, utan att svara på exakt hur arbetet ser ut. Hon kan inte svara på när skogen skulle kunna bli ett naturreservat.
Området som ska bebyggas ligger i utkanten av Fagersjöskogen.
Mattias Kamgren
Majroskogen före i kön
Längre har processen kommit vad gäller en annan älskad söderortsskog: Majroskogen. Där ska naturreservat inrättas 2025, enligt besked från den rödgröna majoriteten i fjol.
Är frågan om Fagersjöskogen lägre prioriterad i och med att Majroskogen nu ska bli reservat?
”Nej, den är inte lägre prioriterad. I Stockholm behöver vi skydda mer natur”, skriver Åsa Lindhagen.
Vid Kontoristvägen ska skogsarbetet vara klart redan nästa vecka. Där träden nyss stod väntar markarbeten i form av sprängningar och pålning, med start vecka 41.