Vi kryssar oss fram mellan bänkar, skivstänger och hantlar på gymmet i Löthallen tillsammans med 78-årige Göran Malmberg – medlem i klubben och nybliven världsmästare för dem som är 70 bast och äldre.
– Det går att hålla på att utveckla kroppen trots att man är över 70 och man bör döda myten att man är för gammal. Man stärker upp benstommen och fördröjer åldrandet, säger Göran.
Bra atmosfär
Göran lägger upp två 25-kilosplattor på stången och får det att se orimligt lätt ut när han kör ett större gäng repetitioner. Men även om Göran är stark som en oxe tycker han att stämningen på klubben är en stor fördel.
– Det är roligt som pensionär att få komma ner till i en riktig tävlingsatmosfär. Alla hjälper varandra här nere och man blir mindre utskämd här om man lyfter 20 kilo än på ett finare gym där prestigekampen är viktigare, säger Göran.
Träning hela livet
Nu finns förhoppningar om att fler äldre ska börja med styrkelyft. Under 2021 satsar nämligen Riksidrottsförbundet på att idrott skall vara för alla under hela livet. Alla idrottsförbund har därefter erhållit medel för att prioritera det i sina verksamheter.
Thomas Norlander som är ordförande i Sundbybergs Tyngdlyftningsklubb har tillsammans med sin fru Monica Norlander högskoleutbildat sig i Seniorpower, för att kunna träna en äldre målgrupp.
– Vi sätter igång en riktad insats till folk som inte kört styrketräning tidigare egentligen, säger Thomas Norlander.
Söker deltagare
Tanken är att starta en styrketräningsgrupp för 65-plussare, som bor i Sundbyberg, varje torsdag under tre månader i Löthallen – intresserade kan höra av sig till klubben.
Styrketräning är extra viktig för äldre eftersom muskelmassan avtar och stabiliteten minskar med åren, berättar Thomas Norlander.
– Syftet är att få igång de muskler som människor behöver i synnerhet efter 65. Det är de snabba musklerna som avtar redan i 30-årsåldern.
För att vara med på de kommande passen i Löthallen måste man verkligen inte var världsmästare. Tvärtom är det inte ens ett krav att ha styrketränat alls förut, men du gärna vara hyfsat aktiv.
– Man bör kunna ingå en gruppträning, säger Monica Norlander som poängterar att hon och Thomas inte kommer vara personliga tränare.
Anpassas efter gruppen
Träningen kommer att vara anpassad efter hur van gruppen är vid styrkelyft, men ett mål för deltagarna är att kunna göra ena delen av muskelrörelsen lite snabbare och explosivare för att få igång just de snabba musklerna.
– Grunden i träningen blir att bygga upp styrkan och tekniken innan man går på powerträningen då det blir mer explosivt. Så man måste börja jobba med styrkan utifrån gruppens eller individens nivå, säger Monica.