Polisen har uppdaterat sin lista över Sveriges utsatta områden, och i Region Stockholm har två nya områden tillkommit och fyra tagits bort.

Tryggheten anses ha ökat

Antalet utsatta områden i Stockholm har totalt minskat från 28 till 26 jämfört med den tidigare lägesbilden 2021. Generellt anses tryggheten i områdena ha ökat och den synliga narkotikahandeln har fortsatt minska sedan 2021.

Hässelby gård svårast utmaning

Hässelby-Vällingby ligger alltjämt kvar som ett utsatt område.

Stefan Källstigen

Det betyder i praktiken att stadsdelen "karaktäriseras av låg socioekonomisk status, där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället".

Fyra områden i stadsdelen är utsatta

Egentligen är det Grimsta, Smedshagen, Hässelby gård och Hässelby strand som är de utsatta områdena.

– Hässelby gård är vår stora utmaning. Där har vi en kriminell gruppering som jobbar väldigt aktivt med sin rekrytering av unga. Det, narkotikahandeln och våldet i offentlig miljö är våra största utmaningar, säger Jonas Jeffsell.

Jonas Jeffsell, kommunpolis i Hässelby-Vällingby.

Jonas Jeffsell, kommunpolis i Hässelby-Vällingby.

Mikael Andersson

"Försöker skapa relationer"

Han understryker att polisen själv inte kan stoppa nyrekryteringen i Hässelby gård.

–Vi har hög synlighet på Hässelby torg just nu, jobbar väldigt offensivt och försöker skapa relationer. Vi måste däremot få hjälp från socialtjänst, skolor och fritidsverksamheter också. Vilket man också får, påpekar Jeffsell.

– Vi på polisen är bara en liten del i en större samverkan som krävs för att stoppa detta.

Sprängdåden mer tillfälligheter

Våldsvågen har präglats av allvarliga sprängdåd mot anhöriga, inte minst i Hässelby-Vällingby.

Hässelby gårds centrum.

Hässelby gårds centrum.

Anders Göransson

Men det är mer tillfälligheter att anhöriga bott just i västerort än konsekvenser av någon logisk utveckling, enligt Jeffsell.

– Flera av de här attentaten har ingen koppling till våra lokala problem. Flera i vårt område råkar helt enkelt ha haft släktskap eller varit anhöriga med personer från en konflikt som utspelar sig i andra delar av Stockholm och landet, säger Jonas Jeffsell.

Hagalund och Södertälje-område har tillkommit

De fyra områden som tagits bort från listan över utsatta områden i regionen är Edsberg i Sollentuna, Termovägen i Kallhäll, Älvsjö/Solberga och Östberga. Samtidigt har Hagalund i Solna och Saltskog i Södertälje tillkommit på listan.

Jonas Jeffsell.

Jonas Jeffsell.

Mikael Andersson

Tre olika kategorier

Polisen delar in utsatta områden i tre olika kategorier: Utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område (en förklaring finns i faktarutan längst ner.)

Narkotikan gängens basförsörjning

Trots att antalet utsatta områden i länet sjunker, menar polisen att problemen i de utsatta områdena är fortsatt stora. Narkotikahandeln är basförsörjningen i de kriminella nätverken i områdena. Unga rekryteras, enligt polisen, för att säkerställa möjligheten att handla med narkotika.

Försöker minska antalet platser

Polisens övergripande och långsiktiga mål är att det inte ska finnas några utsatta områden överhuvudtaget i landet. Polisen försöker bland annat minska antalet platser med öppen droghandel och för att förebygga nyrekryteringen till kriminella nätverk. 

Inhämtningen sker genom dialog

Att skapa lägesbilden över utsatta områden är ett större arbete där inhämtningen sker genom dialog mellan lokalpolisområdena, kommunerna och polisens nationella operativa avdelning (Noa).