Efter polismordet i Biskopsgården i fjol inleddes arbetet med att ta fram en rapport på vilka åtgärder och insatser som Göteborgs stad använder för att förhindra att unga dras in i gängkriminalitet. Men framför allt var tanken med rapporten att identifiera de brister som finns och hur stadens ska åtgärda bristerna.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/efter-polismordet-haverikommission-tillsatts/repuia!9m6Jamc4eOwuhGIKYuscVA/

Nu är rapporten och handlingsplanen klar.

– Rapporten pekar på tydliga brister i kommunen som måste åtgärdas. För låg kunskapsnivå när det gäller gängkriminalitet, för dåligt samarbete och bristande resurser. Det är bra att vi nu ser var det brister så att vi kan agera, säger Karin Pleijel, kommunalråd i opposition för Miljöpartiet i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Rapporten framhäver att metoderna för att identifiera barn och unga som riskerar att hamna i kriminalitet måste utvecklas. Tidiga insatser är avgörande för att kunna fånga upp dem och förhindra brott.

Exempel på sådana åtgärder är utökade hembesök, skolsociala team och olika typer av föräldrautbildningar.

– Åtgärderna som föreslås måste snabbt bli verklighet. Särskilt viktigt är att socialtjänst och skola reagerar tidigare och att det blir enklare att få hjälp. Många vill ha hjälp och barnen och familjerna ska aldrig behöva leta efter hjälpen, säger Karin Pleijel (MP) i pressmeddelandet.