För tredje året i rad ska Adrianastipendiet delas ut i Botkyrka. I år är det Fittjas extrapappa, Magnus Nylund, som får hedersutmärkelsen och 10 000 kronor.

Han visste inte om att han var nominerad och blev minst sagt förvånad när samtalet kom från kommunstyrelsens ordförande att det var just han som får ta emot stipendiet.

– Det kändes hedrande och prestigefyllt när de läste upp motiveringen. Det som hände Adriana präglar oss alla fortfarande och jag har gjort vad jag kan för att hjälpa till med det årliga blomtåget, säger han.

Blomtåget är en tradition på årsdagen för 12-åriga Adrianas död där Botkyrka samlas i protest mot våldet.

Vill fortsätta inspirera

Adrianastipendiet delas ut årligen till en person eller organisation som bland annat verkar för ett vålds- och brottsfritt Botkyrka och som riktar in sig på barn och unga. Tidigare stipendiater har varit Julian Khalaf, Nattvandrarna Botkyrka och Maria Sundström.

Nu ansluter Magnus Nylund också till den listan. För sitt engagemang i Botkyrka i allmänhet, och Fittja i synnerhet. Han är bland annat föreståndare för fritidsklubben Fittja pulsen.

– Jag känner att jag ska fortsätta inspirera unga i närområdet, säger han.

Under sina år i Fittja har han sett många barn och unga i Fittja ta sig vidare ut i världen. Ibland kommer de tillbaka och det är det bästa, tycker han.

– Då får man ofta höra hur de upplevde tiden på Pulsen och aktiviteterna vi gjorde ihop, och hur det har bidragit till att de har lyckats i livet. Det blir som ett kvitto på att man är på rätt bana och ska fortsätta hålla på med det här, säger Magnus Nylund.

Adrianastipendiet delas ut under kommunfullmäktigesammanträdet i Tumba senare i oktober. Att det inte sker i Fittja spelar inte så stor roll för Magnus Nylund – han älskar hela Botkyrka. Ändå tänker han snabbt därefter ta bussen tillbaka till orten han brinner mest för.

Maria Sundström får Adrianastipendiet för Stolta FIttja

Mångkulturellt centrums Maria Sundström är årets mottagare av Adrianastipendiet. Hon fick ta emot utmärkelsen under Poesi i centrum i Fittja.

Det var viktigt för Maria Sundström att prisutdelningen av Adrianastipendiet 2023 skedde i Fittja, och inte Tumba som det ursprungligen var tänkt.

– Barnen är en så stor del av det vi gör och det hade varit knasigt för dem att behöva åka någon annanstans. Sen är det här i Fittja vi är och verkar, säger hon.

Maria Sundström är tydlig med att det här inte är ett pris som är riktat till henne personligen, utan att det är till alla som är med och skapar mötesplatsen Fittja; biblioteken i norra Botkyrka, Fittja pulsen och konsthallen för att nämna några.

Det är ett koncept som blev verklighet med allas engagemang, lyfter Maria Sundström. Resultatet blev Stolta Fittja.

– Under lång tid har det varit mycket diskussioner kring trygghet. Men sanningen är att jag är övertygad om att 99,9 procent av alla barnen i Fittja inte alls känner sig otrygga i området man bor. Då tyckte vi att det var viktigt att lyfta andra frågor som kom i skymundan av det, säger hon och fortsätter:

– Sen gillar vi fest och att fira saker. Just då ägde Pride rum, så vi gjorde något roligt tillsammans.

Utmaningen: En konsert

Vid prisutdelningen fick flera av Fittjas barn stå för tacktalet. De passade på att flika med en utmaning till Botkyrkas politiker: att vara med och bidra till en konsert i Fittja.

Maria Sundström hoppas också att det blir verklighet. Förhoppningen är att kunna integrera en sådan grej med nästa års upplaga av Stolta Fittja. För det ändamålet ämnar hon att använda de 10 000 kronor som Adrianastipendiet består av.

– Vi är många som resonerar att en konsert gagnar flest, och barnen håller med. Sedan skulle det vara en bonus om det skulle vara möjligt ifall det ges möjlighet att göra ännu ett Stolta Fittja, och ännu roligare om det skulle infalla samtidigt, säger hon.

Maria Sundström hade en egen hejarklack när hon fick ta emot stipendiet.

Maria Sundström hade en egen hejarklack när hon fick ta emot stipendiet.

Albin Tingstedt

Sanningen är att 99,9 procent av alla barnen i Fittja inte alls känner sig otrygga i området

Motiveringen

Utifrån Marias engagemang i lokalområdet med särskild betoning på arrangering av aktiviteten ’Stolta Fittja’ under Pride-veckan samt hennes drivkraft kopplat till områdesdialogerna, har juryn enhälligt röstat fram Maria Sundström som årets vinnare av Adrianastipendiet. Maria har arbetat hårt med områdesdialoger men också i hennes ansträngningar att synas och finnas ute bland barn och ungdom som en trygg vuxen. Trots att det tidvis blir kämpigt och drar mycket energi för Maria så har Maria inte låtit det stå i vägen för att vara den där trygga punkten för barn och ungdomar i Fittja.

Källa: Botkyrka kommun

Stolta Fittja

Stolta Fittja var ett arrangemang som hölls under tre dagar i somras i Fittja.

Evenemanget var ett samarbete mellan Mångkulturellt centrum och biblioteken i Botkyrka bland andra.

Tanken med Stolta Fittja var att uppmärksamma och fira olikheter samtidigt som man såg till att det hände något festligt i Fittja.

Källa: Mitt i

Maria Sundström, en av flera personer bakom sommarens evenemang Stolta Fittja, fick ta emot Adrianastipendiet 2023.

Maria Sundström, en av flera personer bakom sommarens evenemang Stolta Fittja, fick ta emot Adrianastipendiet 2023.

Albin Tingstedt

Hon prisas för sitt arbete under Stolta Fittja

Fittjas barns utmaning till Botkyrkas politiker: Bidra till en konsert i Fittja

Pristagarna om Adrianastipendiet: "Väldigt stort"

För att hedra minnet av 12-åriga Adriana som miste livet i en skjutning sensommaren 2020 har Botkyrka kommun inrättat ett stipendium som ska gå till en person eller organisation som verkar för ett vålds- och brottsfritt Botkyrka. Nu står det klart vilka som får det första stipendiet.

Bland 11 nomineringar är det två som får dela på det första Adrianstipendiet någonsin – 17-åriga Julian Khalaf och Nattvandrarna Botkyrka.

För Julian Khalaf kom det som en överraskning – han visste inte ens om att han blivit nominerad. Så när de hörde av sig från kommunen för att berätta för honom om den glada nyheten blev han dubbelt förvånad.

– Men också glad! Det känns väldigt stort – att få vara en av de första som tar emot det, men det visar även att jag nått fram till samhället med mitt budskap, säger han.

Han håller föreläsningar om hur man kan förebygga att någon hamnar i gängkriminalitet, bland annat vilka varningssignaler man kan hålla utkik efter.

Alla kan lära varandra

Julian Khalaf började smida planer redan som 15-åring, och sedan dess har han gett ett 40-tal föreläsningar på temat. Drivkraften hittar han bland de oskyldiga som drabbas av skjutningarna – som Adriana.

– Det som gör mig mest irriterad är att man säger att personer befann sig på fel plats vid fel tillfälle. Det är som att man normaliserar problemet och att vi som bor här ska behöva räkna med att en skjutning kan ske så fort vi går utanför dörren. Istället borde man skifta fokus till de som begår de här brotten, säger han.

Vilka bör höra dina föreläsningar?

– Alla är vi beroende av kunskap på det här området, och alla kan lära sig något: ung som vuxen. Unga kan påverka vuxna, vuxna kan påverka unga och alla kan vi påverka samhället.

Återkommer årligen

Men det är inte bara Julian som får ta emot stipendiet. Nattvandrarna Botkyrka med ordförande Gilbert Hällström i spetsen får också vara med och dela på stipendiesumman på 10 000 kronor.

– Ryktet går på byn, så det kom kanske inte som en överraskning, säger Gilbert Hällström.

Ändå är han mycket tacksam för att Nattvandrarna får den uppmärksamhet som de förtjänar, menar han. Men än står det inte klart vad pengarna ska gå till.

– Det ska ju gå till föreningen. Men vad vi ska göra exakt vet jag inte. Det är något som vi ska prata om i styrelsen. Kanske försöker vi ta oss till andra nattvandrare för att se hur de gör och utbyta erfarenheter, spekulerar Gilbert.

Stipendiet ska återkomma årligen. Juryn som tagit beslutet består av representanter från Botkyrka kommun, ungdomsfullmäktige, barnombudsmannen och Adrianas mamma Susanne.

ÅTERKOMMER ÅRLIGEN. Kommunen har inrättat ett stipendium till minne av 12-åriga Adriana, och nu har de första stipendiaterna fått ta emot sina stipendier.

ÅTERKOMMER ÅRLIGEN. Kommunen har inrättat ett stipendium till minne av 12-åriga Adriana, och nu har de första stipendiaterna fått ta emot sina stipendier.

Albin Tingstedt

Adrianastipendiet går till den som:

• Verkar för en vålds- och brottsfri Botkyrka.

• Riktar sig till barn och unga i Botkyrka.

• Uppmuntrar till barn och ungas delaktighet.

• Är förebilder för aktivt åskådarskap.

"Att förändra åskådarrollen innebär att förändring skapas genom att flera personer griper in för att stoppa våldet. Det kan handla om ageranden innan själva våldet sker, under tiden våldet sker men också insatser efter att någon har blivit utsatt för våld".

Källa: Botkyrka kommun

STIPENDIAT. 17-åriga Julian Khalaf är en av två stipendiater för det allra första Adrianastipendiet 2022.

STIPENDIAT. 17-åriga Julian Khalaf är en av två stipendiater för det allra första Adrianastipendiet 2022.

Albin Tingstedt

De får dela på det första Adrianastipendiet

Första stipendiet i 12-åriga Adrianas minne ska återkomma årligen.