Värmdö kommun vill bygga ett nytt vattentorn – i Hemmesta. Det rör sig om en 10-15 meter hög byggnad som ska placeras på en bergknalle nära gamla bollplanen ovanför Hemmestaskolan. Just nu står en mobilmast på platsen men den kommer att tas bort i så fall, enligt kommunen.

Skälet är att Värmdö behöver säkra försörjningen av dricksvatten för många år framåt när nya bostadsområden byggs och allt fler fritidshusområden får kommunalt VA.

– När alla öppnar kranarna samtidigt och vattnar gräsmattor finns risk att vattnet kan ta slut innan det hinner fyllas upp igen i tornet. Ett nytt vattentorn ökar kapaciteten och höjer trycket i hela systemet, säger Mikael Carlsson på kommunens VA- och renhållningsavdelning.

Dubbelt så stort

Det nya vattentornet ska serva områden runt Hemmesta, ut mot Värmdölandet och norra Värmdö såväl som mot Strömma och andra väderstreck, enligt Mikael Carlsson. Det får dubbelt så stor volym - alltså vattenmängd – jämfört med vattentornet i Gustavsberg. Om det blir större på höjden eller bredden är inte klart.

Parallellt med planen på ett nytt vattentorn pågår arbete med att dra fler ledningar från Stockholm vatten, ut till Värmdö, via Nacka.

– När fler och fler kopplar på sig på det kommunala VA-nätet behövs mer vatten, därför gör vi det här för att säkra vattenförsörjningen de kommande åren, säger Mikael Carlsson.  

Planen är att börja bygga tornet 2024 och driftsätta det 2025.