Göteborg

Under två intensiva dagar i Stockholm kämpade fem av Sveriges bästa konditorer om den prestigefyllda titeln Årets Konditor 2024.

När är alla tårtor, bakelser, praliner och glass i ”take-away”-format var provsmakade och betygsatta korades 25-åriga göteborgaren Hilma Strömberg till svensk mästare i konditori.

– Det känns jätteroligt, men lite oväntat med tanke på att det var ett tufft startfält. Jag tog verkligen inte för givet att det skulle gå så bra som det gjorde, men nu har jag börjat landa lite.

Till vardags jobbar som konditor på Clarion Hotel Draken i Göteborg och där snålar hon inte på kreativiteten.

– Ena dagen är inte den andra lik. Det är ett väldigt kreativt arbete och jag och mitt team här på Draken får väldigt mycket fria händer, vilket är både roligt och utvecklande.

Prisas. Hilma Strömberg från Göteborg knep segern och 100 000 kronor i prispengar för sin imponerade insats i Årets konditor.

Prisas. Hilma Strömberg från Göteborg knep segern och 100 000 kronor i prispengar för sin imponerade insats i Årets konditor.

Pressbild

Lång förberedelse

Hilma Strömberg funderade länge på hur hon skulle tolka årets tema, framtid, men landade snart i att gå tillbaka till rötterna och ta tillvara på vad skogen har att erbjuda.

Under uppväxten på Orust spenderade hon mycket tid ute i naturen, bland såväl björnbär som hallon och fläder.

Hennes bidrag i tårtmomentet imponerade på juryn med egenplockade björnbär och hallon från hemtrakterna tillsammans med pistage och vit choklad.

– Jag blev mest nöjd med tårtan, smakerna satt och jag fick till en perfekt sockerdekor i mitten.

Förberedelserna startade redan i början av sommaren och med hjälp av bekanta kunde hon även presentera blåbär plockade i Dalarna i sin bakelse gjord på jacondebotten med en citron- och fläderkräm och blåbärskompott.

"En otrolig höjd"

Lovorden från juryn lät inte vänta på sig och motiveringen löd:

"Med en djärv vision för framtiden har årets vinnare skapat bakverk som bjuder på en smakresa utöver det vanliga. Varje tugga balanserar fyllig intensitet med subtil elegans, och presentationen överraskar lika mycket som den förför. En ren precision genomsyrar hela hantverket."

Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets konditor menade att Hilma Strömberg visat prov på ett riktigt vackert hantverk, en särskild skicklighet och elegans. 

– Hennes tolkning av årets tema framtid, med fokus på att bevara och använda det som naturen har att erbjuda, genomlyste alla moment och hon visar på en otrolig höjd med sina läckra bakverk, säger han i ett pressmeddelande.

Tufft startfält. Under två intensiva dagar på Stockholmsmässan visade konditorer från hela landet prov på sina färdigheter i skapandet av tårtor, bakelser, praliner och glass.

Tufft startfält. Under två intensiva dagar på Stockholmsmässan visade konditorer från hela landet prov på sina färdigheter i skapandet av tårtor, bakelser, praliner och glass.

Per Erik Berglund/Znapshot AB ww

Hobbyn som jobb

För Hilma Strömberg, som alltid haft en passion för att baka och som liten stått mycket i köket med mamma och mormor, var valet av yrke enkelt.

– När jag förstod att jag faktiskt kunde jobba med min hobby kändes det väldigt självklart.

Nu ser hon fram emot att se vilka möjligheter den ärofyllda titeln kan öppna upp för.

– Det är en jättebra möjlighet att synas och visa upp det jag gör.

Framtidstema. Hilma Strömberg valde att tolka årets tema, framtid, genom att använda bär från den svenska skogen i sina skapelser och lägga fokus på hållbarhet.

Framtidstema. Hilma Strömberg valde att tolka årets tema, framtid, genom att använda bär från den svenska skogen i sina skapelser och lägga fokus på hållbarhet.

Pressbild