Norra Djurgårdsstaden är ett prestigeprojekt och ska vara ett föredöme inom hållbar stadsutveckling. I ett ambitiöst dokument skriver Stockholms stad:
"Tillgängligt och nära handlar om den täta och tillgängliga staden som ger underlag för hållbara transportsätt".
Därför sticker det lite extra i ögonen när barn inte får en skolplats i den egna stadsdelen.
– Att barn skiljs från sina vänner och sprids till andra stadsdelar, det går ju stick i stäv med ambitionen för hela området, säger Pia Sundbergh.
Precis som många andra föräldrar bor hon ett stenkast från den nedstängda Hjorthagens skola, och hyfsat nära Bobergsskolan nere vid Gasverket. Men de flesta NDS-bor har ännu närmare till Bobergsskolan som har 122 sökande till 90 platser i höst.
Därför befarar Pia att hon och hennes sexåring kommer att dra samma lott som andra Hjorthagsbor gjorde förra året: en skolplats på Gärdet.
– På vägen dit behöver man korsa både Norra länken och Lidingövägen, det är 12 högtrafikerade filer. Det kommer sluta med att föräldrar skjutsar sina barn med bil, eller tar upp plats i kollektivtrafiken helt i onödan, säger Pia Sundbergh.
För Pia och de drygt 250 personerna som skrivit på en namninsamling för att öppna Hjorthagens skola finns det en lösning inom räckhåll.
– Vårt förslag är att man öppnar Hjorthagens skola igen och använder paviljongerna medan huvudbyggnaden verksamhetsanpassas. Vi har tagit upp det med staden men inte fått något tydligt svar, säger Pia Sundbergh.
I utbildningsförvaltningens lokalförsörjningsplan för 2021-2028 framgår att staden räknar med ett överskott på grundskoleplatser inom Östermalms stadsdelsområde fram till 2030: 1900 nya platser, och 1400 nya barn i målgruppen.
Det blir dock en påtaglig ketchup-effekt.
87 procent av de 1900 nya platserna blir inte klara förrän mellan 2027 och 2030.
Lugnande besked
Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) säger att det är en utmaning att planera för, och bygga, skolor i Stockholm.
– Marken tar slut, och den är dyr. Det är ett pussel som vi lägger och jag har full tillit till att förvaltningen kommer att lösa det på ett bra sätt, säger hon.
Till alla föräldrar med sexåringar i Norra Djurgårdsstaden har hon ett lugnande besked inför hösten.
– Målet är att de i första hand ska gå på Boberg, men om alla inte får plats där är planen att öppna Hjorthagens skola till hösten. Nu föregår jag ett beslut, men vi kommer att lösa den frågan. Små barn ska ha nära till skolan, och en säker väg dit, säger hon.
Boende i Norra Djurgårdsstaden tycker att Stockholms stad inte har planerat för tillräckligt många skolplatser i området. Håller du med om det?
– Det avstår jag från att svara på eftersom jag inte har full inblick i planerna. Men generellt är det en utmaning att hålla takten och bedöma vilka som kommer flytta till ett nybyggt område. Vi har ingen lokalbrist, varken på Östermalm eller i Norra Djurgårdsstaden. Och vi har skolplatser, men inte alltid där barnen bor, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.