Vartannat år genomför Stockholms stad Stockholmsenkäten: En undersökning om ungdomars levnadsvanor, hälsa och livsvillkor.
Det är unga i årskurs nio i grundskolan respektive årskurs två på gymnasiet som får svara på frågorna, som bland annat handlar om droger, alkohol, kriminalitet, utsatthet för brott, psykisk hälsa och skola/fritid.
Tjuvåker mest
I enkäten får unga svara på om de tjuvåkt på tunnelbanan de senaste tolv månaderna, där ligger Enkede-Årsta-Vantörs flickor i årskurs nio i grundskolan högst i hela Stockholm tillsammans med Skarpnäck. Totalt uppger 57 procent att de plankat de senaste året, en siffra som kan jämföras med snittet för flickor i Stockholm som ligger på 44 procent.
För pojkar i samma ålder ligger siffran på 43 procent, något som även motsvarar snittet bland Stockholms pojkar som ligger på 43 procent.
Skolinformationen en viktig del
Enligt SL för man inte data kring vilka åldrar som plankar mest, och har därför inte uppmärksammat problemet.
– Vi följer givetvis data kring var och när i SL-trafiken som det är mest fuskåkning. Det påverkar var våra kontroller sker och gör att vi vid behov kan göra särskilda punktinsatser – och det i sin tur gör att platser som är särskilt drabbade också flyttar sig över kollektivtrafiksystemet, säger Elin Lindström, presskommunikatör på SL
Hur jobbar ni för att få ungdomar att sluta planka?
– När vi arbetar med ungdomar så handlar det om preventivt arbete. Där är skolinformationen en viktig del, som bland annat ska öka medvetandet om hur man ska bete sig gentemot sina medresenärer men även öka betalningsviljan. Det handlar bland annat om att ha informatörer från oss ute i skolorna och att ha studiebesök i trafikmiljöer.
Fråga: Plankar ni i kollektivtrafiken?
Lilia Dia, 17.
Fanny Cassel
Lilia Dia, 17, Enskede: ”Jag kan tänka mig att många unga bara vill komma hem och då är det enklast att planka. I Enskede gård har de dessutom en annan typ av spärrar som man bara kan krypa under så där tror jag att det plankas en del. Själv har jag skolkort som jag betalar för egna pengar”.
Tea Rydergård, 16, och Isabella Perry, 16, brukar inte planka.
Fanny Cassel
Tea Rydergård, 16: "Jag tror att det är enklare att planka här. I Saltsjöbaden där jag bor är det i princip omöjligt”, säger Tea Rydergård.
Isabella Perry,16: ”Vi är inte här så ofta, vi har bara åkt hit för att köpa bubbies, ett godis som är slut i hela Stockholm. Men antagligen plankar unga här för att det är enklare spärrar och mindre kontroll", säger Isabella Perry.
Moa Eriksson och Molly Brandt, 11 år.
Fanny Cassel
Moa Eriksson och Molly Brandt, 11 år: ”Nej vi plankar inte, vi betalar för oss! Vi har inga planer på att börja göra det heller.”