På måndag väntas kommunen ta ett beslut om att riva Oskarsborgsvillan.

Det finns dock en strimma av hopp.

En företagare i Danderyd, Carl Kjellberg, som driver ett bygg och renoveringsföretag, berättar att han har snackat ihop sig med andra lokala företag. De vill ta på sig att fixa till kåken och stå för kostnaderna, berättar han.

– Mitt företag ligger i närheten och vi ser den här villan varje dag. Vi vet vad den betyder och vilket värde den har. Det vore väldigt synd om den skulle rivas.

Tidigare i juni anmälde byggnadsnämnden Danderyds kommun. De menade att man inom sex månader måste se till de mest akuta behoven, som att fixa takläckorna.

I samband med det kom idén, berättar Kjellberg.

– Då hörde jag av mig till Danderyds hembygdsförening och var och kikade på den. Det är ett fantastiskt hus som är oförstört på många sätt. Det finns en hel del att göra, men det är en otrolig kulturskatt.

"I elfte timmen"

I många år har Oskarsborgsvillans framtid diskuterats, där kostnaderna varit det stora problemet.

Enligt Carl Kjellberg har han hört av sig till kommunen om förslaget. Men kommunstyrelsens ordförande, Hanna Bocander (M), berättar att hon inte känner till initiativet från företagarna.

– Nej, det är inget vi känner till. Om det finns ett seriöst förslag här så vill vi så klart titta på det och låta våra tjänstemän bereda det, säger hon.

Det är lite nära inpå att ni ska ta beslut?

– Om det tillkommer omständigheter så går det alltid att skjuta fram ärenden. Vi har lagt mycket tid på att hitta lösning, och det är aldrig roligt att riva gamla villor. Men vi kan inte lägga mer skattepengar på det här.

Christian Ljungdahl (C), ersättare i kommunstyrelsen, hoppas på en lösning.

– Vi måste ta ansvar också. Vi kan inte ha kvar gamla hus om ingen vill ta hand om eller använda dem. Men om någon nu vill det, då måste vi seriöst titta på den möjligheten, säger han.

– Det här är i elfte timmen, men inget är för sent förrän det är klubbat.

Tillförordnad plan- och exploateringschef, Dag Björklund, berättar att de känner till Kjellbergs förslag.

– Ja, men det har varit en del komplikationer med förslaget som inte har bedömts genomförbart. Men problemet här, som är en brist när frågan dyker upp igen, är att den bedömningen inte har redovisats till politiken.

Om ärendet återremitteras på måndag tittar de vidare på det.

– Ja, då får vi se vad vi kan göra med det här. Då behöver vi komplettera beslutsunderlaget för Oskarsborgsvillan.

Hoppfull. Carl Kjellberg menar att det inte behöver bli så dyrt att renovera den gamla villan.

Hoppfull. Carl Kjellberg menar att det inte behöver bli så dyrt att renovera den gamla villan.

QI Construction

Vill snacka med kommunen

Carl Kjellberg hoppas de kan sätta sig ner och prata om möjligheten.

En renovering behöver inte bli så dyr, menar han.

– Vi jobbar med renovering av villor. Det är vår pitch i världen. Det här är inget svårt eller som behöver vara så kostsamt. Vi kan stå för material och arbetskraft. Ge oss 80 timmar, två veckor med arbetskraft på två personer, säger han.

LÄS MER: Nu ska Oskarsborgsvillan utredas