Beskedet från EU tidigare i veckan slog ner som en bomb bland alla som oroar sig för det krympande strömmingsbeståndet i Östersjön.

I stället för att kraftigt minska det tillåtna trålfisket, som många svenska experter har krävt, ökas nu strömmingskvoten med 108 procent nästa år.

– Det är illa både för ekosystemen och ur beredskapspersektiv att ha ett så litet strömmingsbestånd som vi har i dag. Man borde ha begränsat trålfisket mycket mer, säger Gustaf Almqvist, fiskeexpert på Länsstyrelsen i Stockholm.

Trålgränsen kan flyttas

Ändå känner han visst hopp, eftersom det finns ett svenskt förslag som i bästa fall kan bli verklighet redan vid årsskiftet. Det handlar om att gränsen för trålfiske flyttas mycket längre ut från kusten, från dagens 4 nautiska mil till 12 nautiska mil.

– Det gäller allt trålfiske, men mindre båtar har möjlighet att söka dispens. Vi ser detta som en viktig åtgärd för att våra fiskbestånd ska återhämta sig och för att vi ska kunna fortsätta fiska regionalt på ett hållbart sätt, säger Gustaf Almqvist.

Den yttre röda linjen visar var den nya trålgränsen skulle gå, om förslaget går igenom. Cirka hälften av trålfisket i skärgården sker i dag innanför den gränsen, bedömer Gustaf Almqvist.

Den yttre röda linjen visar var den nya trålgränsen skulle gå, om förslaget går igenom. Cirka hälften av trålfisket i skärgården sker i dag innanför den gränsen, bedömer Gustaf Almqvist.

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU

Hur mycket av trålfisket får man bort då?

– I runda slängar kan man säga att knappt hälften av trålfisket utanför Stockholms skärgård i dag sker innanför gränsen på 12 nautiska mil. I länets södra delar handlar det om majoriteten av fisket. Det är alltså en kraftfull åtgärd att skjuta ut fisket utanför den gränsen, säger Gustaf Almqvist.

Hur påverkas Stockholms län av det storskaliga strömmingsfisket?

– Vi på Stockholms länsstyrelse var en av de första som reagerade på det storskaliga fiskets påverkan på Östersjön och i vår skärgård specifikt. Fiskare och många andra reagerade på att strömmingen förvann. Och eftersom strömmingen är en nyckelspelare i skärgårdens ekosystem blev det stora förändringar.

Sälar utan mat

En påtaglig effekt är att sälarna går allt längre in i skärgården för att hitta mat och att de har börjat äta gädda och annan kustfisk eftersom de inte längre hittar någon strömming.

Mätningar i Himmersfjärden söder om Nynäshamn har visat på en minskning av andelen småströmmingar från 55 procent till bara 4 procent.

– Vi lägger stora summor på restaureringsprojekt och fiskevårdsåtgärder för att vända Östersjön så att den ska må bra. Och samtidigt pågår ett överfiske som orsakar storskaliga ekosystemförändringar. Det är ganska galet, säger Gustaf Almqvist.