"Ett varmt bultande Söderhjärta". Så beskrivs Södergården av Föreningen Södermalm, i motiveringen till varför de och deras verksamhetsledare Lisa Rosén vinner årets Kasperpris.
– Att bli uppskattad för sitt arbete känns jättefint, ett kvitto på att vi gjort något rätt och att vår verksamhet är viktig, säger Lisa Rosén.
Utmärkelsen går "till personer som arbetat för Södermalms förbättrande och bevarande och spridande av kunskap om stadsdelen" och priset är i form av en Kasperstatyett som "räcker lång näsa åt myndigheterna."
Föreningen Södermalm firar 70 år i år. Under festmåltiden för att uppmärksamma saken pratade sekreteraren Johan Murray om föreningens historia.
Victor Malmcrona
Snart 100 år på Götgatan
Södergården är en hemgård, grundad 1916. Sedan 1926 har de legat på Götgatan. Här erbjuds allt från häng för hbtqia-personer och replokaler till kafé och kurser som rör det mesta.
Extra viktigt är det att uppmärksammas nu, menar Lisa Rosén, då framtiden för deras lokaler är osäker. Huset de sitter i måste renoveras, vilket Mitt i skrivit om tidigare.
När det är klart väntas hyran mer än fördubblas.
– Mig veterligen skulle det innebära den högsta föreningshyran i Stockholm, säger Lisa Rosén.
Södergården och verksamhetsledare Lisa Rosén vann årets Kasper.
Victor Malmcrona
"Räcker inte"
Senaste budet de fått är att den då ökar från runt 2 till 5 miljoner kronor om året. Södergården har haft momentum de senaste åren. Antalet kursdeltagare och intäkterna har ökat rejält.
– Det skulle ändå inte räcka för att täcka hyran.
Södergården har legat på Götgatan 37 sedan 1926.
Tom M Kronestedt
Har planerat för vårtermin
Trots det känner Lisa Rosén visst hopp om framtiden.
– Jag har fått många signaler från både politiker och tjänstemän om att vår verksamhet är viktig, därför har jag ändå stora förhoppningar om att detta ska ordna sig även om inget är klart. Och i kommande års budget står att Stockholm ska ha Sveriges bästa föreningsliv.
Under tiden arbetar Södergården på som vanligt och har planerat för att hålla öppet under vårterminen.
Älskat Södergården hotad av dubblad hyra
I över hundra års tid har hemgården Södergården varit en mötesplats för otaliga stockholmare. Nu kan deras hyra öka med 100 procent – vilket skulle tvinga dem att lämna huset på Götgatan.
I samlingslokalen står stöttor och håller upp taket. Sedan några år tillbaka är den stängd på grund av rasrisken. Det vackra huset på Götgatan 37, där Södergården håller till, har varit i bättre skick.
– Ytskikten renoverades på 1970-talet, sedan dess har inte något större gjorts, säger verksamhetsledaren Lisa Rosén.
Men med renovering följer ökad hyra. Ett preliminärt besked som Södergården har fått från fastighetskontoret är att den landar på 4 miljoner kronor, en ökning på ungefär 100 procent. Att en höjning var att vänta var Lisa Rosén beredd på, men inte så här stor.
– Det här har hängt över oss i flera år och gjort det svårt att investera och planera. Vi har gjort kalkyler på hyran och en rimlig höjning klarar vi. Det dubbla går inte, säger hon.
Det behövs fler samlingslokaler i Stockholm, konstaterar Lisa Rosén, verksamhetsledare för Södergården.
Tom M Kronestedt
Funnits i över 100 år
Södergården är en ideell förening som grundades 1916 och 1926 flyttade de till Götgatan. De går runt med anslag från staden och stadsdelsförvaltningen.
Huset är en mötesplats för folk i alla åldrar. Stora samlingslokalen är stängd, men i resten av huset erbjuds allt från replokaler och häng för hbtqia-personer till kafé och kurser i allt mellan himmel och jord.
De alternativ som nu finns är att flytta in i Dosthoffska huset i Björns trädgård, där Södergården sedan i våras redan har lite verksamhet under namnet Lilla Södergården.
Det skulle kunna kombineras med att också låna lokaler i Medborgarhuset.
– Lilla Södergården är hälften så stor. Och jag vet inte vad som säger att vi skulle klara hyran i Medborgarhuset. Allt får ändå inte plats och att sköta två kräver mer personal.
Södergårdens hemgård grundades 1916 av Herta Svensson och 1926 flyttade de till Götgatan 37. Lokalerna är på strax under 1 000 kvadratmeter.
Tom M Kronestedt
Samlingslokalerna blir färre
Flera samlingslokaler har på senare tid försvunnit från Södermalm. Förra året stängde Pumpan vid Norra Hammarbyhamnen. Nobba brass och nubbe har också bommat igen.
– Det gjorde att vi fått många 12-stegsgrupper hit, nu har vi runt 20 stycken. Det är knökfullt här. Vi behöver fler samlingslokaler, inte färre.
Samtidigt har kursdeltagandet på Södergården ökat med 15 procent och hyresintäkterna stigit med 20 procent jämfört med förra året.
Soulbandet Duchess började repa på Södergården och här hade de sin andra spelning någonsin. Men efter taket rasat in i stora samlingssalen hålls inga fler spelningar här.
Tom M Kronestedt
Inget band utan Södergården
Soulbandet Duchess började repa här för två år sedan.
– Utan Södergården hade vi inte varit ett band, säger gitarristen Lou Westholm.
– Det är så mysigt här. Mycket händer i huset och det finns en sådan blandning av åldrar. Det känns verkligen tryggt att komma hit, säger sångaren Julia Pripp.
För den som går på grundskolan är det extremt svårt att hitta replokal, menar de. Nu när de själva börjat på gymnasiet har de lämnat Södergården.
– Men vi vill att de som är yngre än oss ska få en chans att repa, säger Julia Pripp.
Gladys Leichtle och Marie Kjellqvist är på workshop i cyanotypi. Båda tycker stämningen på Södergården är fin.
Tom M Kronestedt
"Här vill jag alltid vara"
På innergården står Gladys Leichtle och Marie Kjellqvist och arbetar med trycktekniken cyanotypi.
– Så fort jag kom hit kände jag ”här vill jag alltid vara”. Det är så trevlig stämning, fina lokaler och det är lätt att ta sig hit. Och avgifterna är hyfsade, säger Marie Kjellqvist.
– Skulle det inte finnas skulle jag inte gå någon annanstans, säger Gladys Leichtle.
Att fastighetskontoret måste höja hyran har Lisa Rosén förståelse för.
– Det här är inte deras sak att lösa. Det är upp till politikerna. Det måste finnas en modell för att verksamheter som våra ska få finnas kvar i innerstan.
Fastigheten som Södergården håller hus i har sett sina bästa dagar.
Tom M Kronestedt
Dystert ekonomiskt läge
I Stockholms stads budget för 2023 finns uppdraget att utreda hur hyror för kulturutövare i stadens egna lokaler ska hållas på en rimlig nivå.
– Vi vill se över om det finns något vi kan göra för att hyrorna inte ska barka iväg. Men samtidigt har fastighetskontoret en budget som ska gå ihop, säger kulturborgarrådet Torun Boucher (V).
– Vi kan inte anpassa alla bidrag efter hyressättningar, det vore orimligt också med tanke på att det finns väldigt många privata hyresvärdar.
Torun Boucher har som ambition att kulturstöden generellt ska höjas, men konstaterar att det rådande ekonomiska läget är dystert.
– Vi är mitt uppe i förhandlingar om nästa års budget för staden. Om några veckor har vi bättre koll på de ekonomiska förutsättningarna.
Dialog pågår
Vad gäller Södergården förs diskussioner mellan dem och fastighetskontoret för att hitta en lösning på situationen.
– Det är en mycket bra och välbesökt verksamhet. Utgångspunkten är att de ska vara kvar på Södermalm, förhoppningsvis där de ligger i dag. Men det är inget jag kan lova.
Lena Remaeus, pressansvarig vid fastighetskontoret, skriver i ett mejl till Mitt i:
”Vi hoppas att kunna landa i en bra lösning tillsammans med vår hyresgäst och är måna om verksamheten.”
Hyresgästen står för kostnaden
När renoveringen kan starta är inte bestämt. Den förutsätter att man tecknar ett avtal med en hyresnivå som krävs för att bära investeringskostnaderna.
Byggnaden ska renoveras bland annat för att uppnå myndighetskrav vad gäller exempelvis brandskydd, tillgänglighet och ventilation.
Preliminär uppskattning av byggtiden uppgår till 18–24 månader.
Södergården har under en längre tid haft ett flexibelt korttidsavtal med låg hyra och låg indexering, det vill säga att det inte följt konsumentprisindex.
Fastighetsnämnden och kulturnämnden jobbar tillsammans för att ta fram en strategi för transparenta och hållbara hyresnivåer. Fastighetskontoret arbetar med en modell för anpassade hyresmodeller för kommunala verksamheter i deras egna lokaler som de hoppas implementera under 2024.
Källa: fastighetskontoret
Främjar samhörighet
Södergården grundades 1916 av Herta Svensson. Många fattiga hade sökt sig till Stockholm från landsbygden med trångboddhet och oroligheter till följd.
Södergården är en hemgård, en rörelse som har sina rötter i England under 1800-talets urbanisering. Syftet var att motverka sociala problem och ökade klassklyftor.
Målet med Södergården är i dag att främja social och kulturell samhörighet i alla åldrar.
Det är en ideell förening med upp mot 70 000 besökare om året.
Källa: Södergården