Svea hovrätt har avkunnat sin dom för dödsskjutningen utanför tunnelbanan i Farsta i juni i fjol.

Alla fyra som dömdes i tingsrätten i juni överklagade. Hovrätten ändrar domen i två av fallen: Två 19-åringar fälls för fler fall av medhjälp till mord och mordförsök än i tingsrätten.

Hovrätten gör därmed en strängare bedömning av medhjälparnas uppsåt än vad tingsrätten gjorde.

För en av dem, som spanade i Farsta inför dådet, innebär det också att straffet skärps med tre år, till fängelse i 15 år och tio månader.

– Jag har talat med min klient och fått i uppdrag att överklaga domen till Högsta domstolen, säger hans advokat Behrang Eslami om hovrättens beslut.

Samtidigt fastställer hovrätten livstidsdomarna mot den 21-årige skytten och den 20-årige chauffören som båda döms för två mord och 17 mordförsök.

Får högre skadestånd

Hovrätten väljer också att höja skadeståndet till målsägarna gällande kränkning.

– Skjutningen har präglats av fullständig likgiltighet inför andra människors liv. Det är en ren slump att inte fler människor kom till skada eller dog, säger hovrättsrådet Carina Sjögren.

Automatvapnet som användes vid skjutningen i Farsta.

Automatvapnet som användes vid skjutningen i Farsta.

Ur polisens förundersökning

Ett 30-tal personer befann sig på torget utanför tunnelbanan i Farsta på kvällen den 10 juni i fjol, när skytten öppnade eld med automatvapen.

15-årige Farstakillen Elias och 43-årige fotografen Tesfamichal Beraki träffades så illa att de avled. Ytterligare fyra personer skadades fysiskt.

Enligt utredningen var ingen av dem måltavlor i den meningen att förövarna var ute efter just dem. Skotten verkar ha avlossats mer eller mindre urskillningslöst. ”Alla du ser bara smattra, ta så många du bara kan”, löd ett meddelande som skytten fick på sin telefon kort före dådet.

Enligt domen agerade de fyra dömda på uppdrag av personer med koppling till det kriminella Foxtrotnätverket. En person är häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst, misstänkt för anstiftan till dådet.