Vallokalerna har öppnat i USA och amerikanerna ska nu avgöra vem som ska styra landet de kommande fyra åren. Det är extremt jämnt mellan de båda kandidaterna och en hel värld håller andan i väntan på resultatet. Blir det Donald Trump eller Kamala Harris som utropar sig som segrare i morgon?

Huddingepolitikerna Rasmus Lenefors (S) och Tomas Selin (C) har valt att inte följa den spännande slutspurten från hemmaplan. I förra veckan reste de båda till USA och har sedan dess knackat dörr för att stödja Kamala Harris.

"Vi har varit i Pennsylvania eftersom det är den mest avgörande delstaten. Vi har knackat dörr för Demokraterna i Philadelphia och Lafayette, och lyssnat på olika kampanjtal, bland annat Kamala Harris sista tal i Philadelphia kvällen före valet", skriver Rasmus Lenefors i ett sms från USA.

Rasmus Lenefors (S) och Tomas Selin (C) in the streets of Philadelphia.

Rasmus Lenefors (S) och Tomas Selin (C) in the streets of Philadelphia.

Privat

De både Huddingepolitikerna sitter på tåget mellan Philadelphia och New York.

"Vi åkte över för att valet är viktigt även för Sverige och resten av världen, och för möjligheten att se och lära av Demokraternas stora gräsrotskampanj", skriver Rasmus Lenefors.

Hur är stämningen?

"Stämningen är både hoppfull och nervös. Många väljare känner att det är ett historiskt val."

Vad är skillnaden mellan att kampanja i Philadelphia och i Huddinge?

"Den stora skillnaden är att det här är ett mobiliseringsval. Harriskampanjen knackar primärt hos personer som är registrerade för Demokraterna för att se till att de faktiskt går och röstar, snarare än att knacka hos republikaner och försöka övertyga dem. Detta med anledning av att valdeltagandet är så lågt jämfört med i till exempel Sverige. 2020 var rekord i USA, då var valdeltagandet 67 procent. Så att få sin egen väljarbas att gå och rösta är det mest grundläggande."