I Täby centrum möter vi tre generationer McHuge, från Täby. Något de har gemensamt är att de aldrig betalar med kontanter.

Morfar Richard McHuge letar i plånboken och tar fram en 500-lapp.

– Den här har legat här i minst tre år. Jag vet inte ens vilka personer som är på sedlarna längre, säger han.

I tre år har sedeln legat i hans plånbok.

I tre år har sedeln legat i hans plånbok.

Malin Lövkvist

Upprörda läsare

I somras skrev Mitt i om Täbybon Rolf som inte kom på Norskogsbadet när han försökte betala kontant. Reaktionerna från läsarna strömmade in.

En del var upprörda över att kontantbetalningen var utdöende. Andra ville se krav på att det ska gå att betala på de kommunala anläggningarna.

En läsare sammanfattar vad många tyckte i kommentarsfälten:

"Varför ska man inte kunna betala med kontanter när det finns kontanter"

Dyster utveckling

Gun Eriksson, 85 från Täby är på väg till en vän och tar vägen genom centrum. Hon tycker att det är dystert att man inte längre kan betala med faktiska pengar.

– Jag betalar bara med kort för ingen tar emot dem längre. Men alla har inte möjligheten att ha kort, jag har en vän som inte kommer ihåg sin kod och för dem är det väldigt svårt idag.

Anne-Marie Kruckenberg, 84 och hennes man Gustav Samuelsson, 82 tror många pensionärer i Täby är mer digitala än i andra kommuner. Därför är det färre som behöver förlita sig på mynt och sedlar.

– Vi är ju högutbildade i större utsträckning.

Enkät och snack med handlare om det kontantfria samhället

Enkät och snack med handlare om det kontantfria samhället

Malin Lövkvist

Stora kostnader

I butikerna ser det olika ut.

På Balders bröd får personalen ofta frågan om de tar kontanter.

Men för ungefär fem år sedan slutade de med det då nackdelarna började väga betydligt tyngre. För det kostar att hantera cash, och så blir det säkrare med kort och swish.

– När vi skulle uppdatera kassasystemet så skulle det kostar pengar. Sedan var det en stor kostnad att få tag i växel till kassan, säger Tina Westblad, butiksägare.

Anne-Marie Kruckenberg, 84 och hennes man Gustav Samuelsson, 82 har inte handlar kontant på fyra år.

Anne-Marie Kruckenberg, 84 och hennes man Gustav Samuelsson, 82 har inte handlar kontant på fyra år.

Malin Lövkvist

En annan fördel är att inte behöva räkna mynt och sedlar i slutet på arbetsdagen.

– De är jättetråkigt för dem som inte kan betala. Men vi känner en större säkerhet och kassan stämmer varje kväll, säger Tina Westblad.

När vi testar oss fram genom butikerna centrum är det många om säger nej till kontanter. Swish går ofta bra, men inga mynt eller sedlar. Men kedjor som Apoteket och på Systembolaget går det forfarande bra med kontanter.

Även på biblioteket i Täby centrum.

– Vi öppnar kassaapparaten varje morgon, men det är en minoritet som betalar kontant, säger Anna Dunér, bibliotekarie.

Joakim Hammargren, handlare på Ica kvantum säger att runt 5 procent betalar kontant idag. Många på deras bageri som ligger i anslutning med butiken.

Joakim Hammargren, handlare på Ica kvantum säger att runt 5 procent betalar kontant idag. Många på deras bageri som ligger i anslutning med butiken.

Malin Lövkvist

Har minskat markant

Ica kvantum i centrum är en av dem som fortsatt tar kontanter. Men det är markant färre som handlar med dem, säger handlaren Joakim Hammargren.

– Men min känsla är att många vill betala kontant i bageriet hos oss.

Har ni haft något problem med digital betalning?

– Det har hänt, men det är sällan, det som sker då är att det tar längre tid att betala, säger han.

Att kontanternas ställning har försvagats de senaste decennierna har knappast undgått någon. Riksbanken menar att regeringen och riksdagen bör införa nya lagar om kontanthantering.

"Riksbanken är därför positiv till att regeringen har tillsatt en utredning som ska utreda möjligheten att betala livsnödvändiga varor med kontanter. Den bör leda till att kontanterna får ett starkare juridiskt skydd.", skriver de i ett mejl till Mitt i.

Niklas Arvidsson, docent och lektor i industriell dynamik vid KTH menar att den långsiktiga utvecklingen är demografisk styrd.

Barn som växer upp idag kommer aldrig i kontakt med kontanter och samtidigt är använder de sina skärmar på alla sätt i tidig ålder. På sikt kommer de som använder kontanter att dö ut, säger han.

Ska finnas kvar

Trots att nästan ingen vi träffar betalar kontant idag så är många överens. Det ska gå att göra det.

– Jag tycker det är konstigt att vi har kontanter om de inte går att använda, säger Gun Eriksson.